Cum se manifestă anxietatea la câini? Animalele care prezintă comportamente compulsive, anxietate de separare sau durere cronică pot beneficia de medicamente ce reglează nivelul serotoninei, un neurotransmițător esențial pentru echilibrarea stării de spirit și a comportamentului. Administrarea unor astfel de medicamente necesită prudență, deoarece creșterea excesivă a serotoninei poate duce la sindromul serotoninergic (SS), o afecțiune periculoasă caracterizată prin confuzie, tremur, vărsături, convulsii și tahicardie, care poate fi fatală dacă nu este tratată la timp, transmite PetMD.
Anxietatea la câini: atenție la efectele adverse!
Câinii pot primi tratamente medicamentoase ce reglează nivelul de serotonină pentru a-i ajuta în cazuri de comportament compulsiv, anxietate de separare sau durere cronică. Serotonina este un neurotransmițător esențial pentru starea de spirit, percepția durerii și funcțiile de bază ale organismului. Totuși, dacă nivelul de serotonină crește excesiv, apare riscul sindromului serotoninergic (SS), o afecțiune gravă și uneori letală.
Simptome și cauze
Sindromul serotoninergic poate apărea în cazuri de supradozaj sau în combinația anumitor medicamente care afectează serotonina. Printre simptome se numără confuzia, tremuratul, dificultatea în mers, hiperactivitatea și creșterea temperaturii corporale. Aceste semne apar rapid, de obicei la câteva ore după ingerare. Antidepresivele ca fluoxetina și clomipramina, utilizate frecvent pentru câini, pot fi printre declanșatori, mai ales dacă sunt combinate cu alte medicamente sau alimente bogate în L-triptofan, cum sunt produsele lactate și carnea roșie.
SS se declanșează când se administrează mai multe medicamente serotoninergice, fie accidental, fie prin combinarea acestora cu anumite alimente bogate în L-triptofan (cum ar fi lactatele, carnea de curcan și bananele). Simptomele apar rapid, în decurs de câteva minute până la puține ore de la ingerare.
Diagnostic și tratament
Diagnosticarea se face, de obicei, prin teste de sânge și evaluări neurologice pentru a se verifica dacă starea câinelui este cauzată de un exces de serotonină. Tratamentul începe prin oprirea medicamentelor și administrarea de cărbune activ sau inducerea vomei pentru eliminarea medicamentelor din stomac, dacă este posibil în primele 30 de minute. Patrupedul necesită monitorizare constantă pentru a reduce crizele și a stabiliza semnele vitale; suportul cu fluide intravenoase și medicația ajută la reducerea nivelului de serotonină și a intensității simptomelor.
Tratamentul de urgență include substanțe ce blochează absorbția medicamentului (precum cărbunele activ) sau proceduri de inducere a vomei și spălarea stomacului, dacă administrarea are loc imediat după ingestie. În cazurile grave, câinele este sedat și monitorizat, iar tratamentul include fluide intravenoase și alte medicamente pentru gestionarea simptomelor.
Diagnosticul SS se realizează printr-o evaluare complexă a istoricului medical al câinelui, a simptomelor prezentate și a testelor de sânge pentru a exclude alte afecțiuni. Supravegherea strictă a administrării medicamentelor antidepresive și evitarea combinațiilor riscante de substanțe și alimente sunt necesare pentru prevenirea acestui sindrom.
Ghid pentru stăpâni
Pentru siguranța animalului de companie, stăpânii trebuie să informeze medicul veterinar cu privire la toate medicamentele administrate și să fie vigilenți la orice schimbare de comportament.
Administrarea medicamentelor ce cresc serotonina necesită prudență. Veterinarii trebuie informați cu exactitate despre medicamentele administrate câinelui și să evite combinațiile riscante, mai ales alături de alimente bogate în L-triptofan. Monitorizarea atentă și îngrijirea preventivă sunt esențiale pentru a evita sindromul serotoninergic și efectele grave ale acestuia.