Bruna și Bughia, doi câini românești pe cale de dispariție, și-au făcut apariția în București: „Mă doare sufletul că nu pot face mai multe pentru acești câini”

Camelia Petrescu 26 martie 4 comentarii 12256 vizualizări
imagine cu rol ilustrativ / sursa foto: Youtube imagine cu rol ilustrativ / sursa foto: Youtube

PetExpo 2025 a fost un adevărat succes, reușind să adune un public numeros în weekendul 22-23 martie. Evenimentul, desfășurat la ROMEXPO din București, a fost o „sărbătoare” a tuturor celor care iubesc animalele de companie. Cu o varietate impresionantă de expozanți și activități, PetExpo a reunit nu doar iubitori de câini și pisici, dar și persoane dornice să adopte sau să învețe mai multe despre îngrijirea animalelor de companie.

Stăpânii și iubitorii de câini și pisici și-au dat întâlnire la PetExpo 2025

La târgul de animale au fost adoptați 23 de căței, 19 provenind din adăposturile ASPA și 4 de la Protecția Animalelor Sector 1. Atmosfera din jurul standurilor de adopție a fost emoționantă. Mulți vizitatori au făcut poze, s-au jucat cu patrupedele, le-au luat în brațe, iar unii, în special copiii, au și plâns, dorindu-și cu ardoare ca părinții lor să adopte un câine.

Principalele atracții ale târgului de animale

La țarcul de căței a fost forfotă, animalele parcă implorau ca cineva să le adopte, iar când puneai mâna pe ele, imediat te lingeau sau se puneau cu burta în sus pentru mângăieri.

După mirajul cățeilor drăgălași, unul dintre punctele de atracție ale evenimentului PetExpo 2025 a fost prezentarea raselor românești de câini, pe cale de dispariție. Am avut ocazia să aflu detalii interesante despre cele patru rase de ciobănești românești recunoscute internațional: Ciobănesc Românesc Mioritic, Carpatin, Corb și de Bucovina. Crescătorii lor au relatat că acești câini sunt adevărate comori ale patrimoniului național.

Bruna și Bughia sunt o rasă pe cale de dispariție

Bruna, un Ciobănesc corb de 18 luni, și Bughia, un Ciobănesc carpatin de 2 ani, au fost printre cei mai fotografiați câini. Olivia Pamfil, crescătoare de și președinta unei asociații chinologice, a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă această rasă tradițională, pe cale de dispariție.

„Puii de ciobănesc adevărați, cu pedigree, se vând la prețuri foarte mici, între 3-500 de euro, în timp ce puii de rase mici, cum ar fi Pomeranienii sau Pudelii, pot ajunge să coste 2000 de euro”, a explicat Olivia.

Arhivă personală
Arhivă personală

Ciobăneștii românești sunt docili și prietenoși

Aceasta a subliniat că, în prezent, în România sunt fătați doar aproximativ 100 de pui de Ciobănesc românesc pe an, ceea ce reprezintă un risc major pentru dispariția rasei. În ciuda dimensiunii lor impunătoare, Ciobăneștii românești sunt câini docili, prietenoși și protectivi, fiind recunoscuți drept cei mai buni prieteni ai omului, potriviți pentru orice tip de familie.

În timp ce mă minunam de Bruna și Bughia, mi-a atras atenția un domn care părea că știe foarte multe despre Ciobănescul românesc. Din vorbă în vorbă am aflat că are doi Ciobănești românești, pe care îi crește la curte, lângă București:

„Pentru ei m-am mutat la țară, la doi pași de București. Nu puteam sta trei oameni și doi câini mari într-un apartament relativ mic. Așa că, fără să stau pe gânduri, mi-am cumpărat o căsuță și am mare grijă de ei. Astăzi (n.r. – duminică, 23 martie) am aflat de la crescători că această rasă este pe cale de dispariție. Îmi pare rău (avea lacrimi în ochi în timp ce-mi povestea) că românii nu conștientizează acest lucru și că preferă să adopte sau să cumpere rase străine, în loc să prețuiască rasele românești. Mă doare sufletul că nu pot face mai multe pentru acești câini, dacă situația financiară îmi permitea, cumpăram mai mulți Ciobănești românești și aveam grijă de ei.”.

Arhivă personală
Arhivă personală

Gamă largă de produse inovative pentru patrupede

De asemenea, PetExpo 2025 a fost o adevărată „vitrină” a inovațiilor din domeniul îngrijirii animalelor de companie. Vizitatorii au putut să descopere o gamă largă de produse inovative, de la băi special amenajate pentru răsfățul patrupedelor, până la căsuțe inteligente pentru câini care includ încălzire în pardoseală, litiere și fântâni automate pentru pisici, toate gestionate prin aplicații software avansate.

Arhivă personală
Arhivă personală

S-au legat prietenii între stăpânii de animale

Târgul a adunat laolaltă 70 de expozanți, iar printre cei mai mulți vizitatori s-au numărat iubitorii de câini, care au venit din toate colțurile Capitalei pentru a explora standurile și a învăța mai multe despre îngrijirea animalelor. S-au legat prietenii între stăpânii de animale, iar discuțiile despre hrană și produse pentru câini și pisici au fost la ordinea zilei.

Arhivă personală
Arhivă personală

PetExpo 2025 a fost, așadar, un eveniment care le-a oferit iubitorilor de animale oportunitatea de a învăța și de a descoperi cele mai noi produse și tehnologii din domeniu, dar a adus în atenție și probleme importante, cum ar fi protejarea raselor tradiționale românești și importanța adopției animalelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

imagine cu rol ilustrativ / sursa foto: Youtube

Comentarii

  1. M-aș bucura din suflet dacă s-ar organiza mai des asemenea evenimente la care să se poată și adopta aceste minunate făpturi. Personal am la curte lângă Rm. Vâlcea 7 câini și 8 pisici. La venire zilnic mai hrănesc 25, 30 abandonați de bestiile umane.

  2. Mai bine îi ajutati sa obtina sustinere de afara pentru continuarea cresterii rasei daca meltenilor din Romania le put cîinii de la noi!

  3. Puțină atenție la limba română, căt ar fi de greu. .
    “Doi câini românești pe cale de dispariție..iși fac apariția…”
    Dispar câini romănești? Sau rase de căini?
    Apar câini? Sau rase de căini?

  4. nu cred ca e vina oamenilor ca nu sunt mai multi caini ciobanesti. cei care cumpara bichoni sau pudeli nu o fac pentru ca urasc ciobanestii, ci pentru ca nu au cum sa aiba grija de un maine de talie mare. ce sa faci cu un ciobanesc daca nu esti cioban sau nu stai la casa cu curte? cum sa tii in apartament un astfel de caine? el nu e pentru mediul urban, sa fim seriosi. locul lor e la tara, la curte, in spatiu liber, unde sa alerge, sa aiba grija de gospodarie si de animale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *