Să adopți un câine este o experiență minunată de viață, dar și o mare responsabilitate. Pentru ca relația om-câine să fie una armonioasă, este esențial să îi introducem blănosului, încă de la început, reguli și limite, spune expertul în dresaj și reabilitare canină Robert Munteanu. Iată sfaturile specialistului atât pentru cei care adoptă un pui, cât și pentru cei care decid să dea șansa unei vieți mai bune unui blănos cu experiență de viață sau chiar bătrân.
Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:
- articolul continuă mai jos -
„În primul rând, trebuie să dăm timp câinelui să se adapteze și să observăm dacă are probleme de comportament sau anxietăți, pentru a putea interveni în mod corespunzător. Ca să începi dresajul, trebuie să ai un câine cât mai calm și cât mai pregătit pe partea psihologică, adică să-i rezolvi mai intâi problemele legate de agresivitate”, spune Robert Munteanu.
De asemenea, este nevoie să menținem nivelul de energie al câinelui în limite normale, adică dacă are mereu surplus de energie, el trebuie plimbat mai mult, lăsat să alerge în limite normale, ca să obosească puțin, dar nu de tot, pentru ca ulterior să poată fi atent la exercițiile de dresaj.
Primele lucruri pe care un câine ar trebui să le învețe
Primul lucru important este să-i oferim câinelui un mediu stabil și reguli clare. Robert Munteanu punctează că unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să-l învețe câinele este să se adapteze la programul stăpânului.
„Nu-ți lua concediu o săptămână ca să stai cu el acasă și apoi să revii la programul de muncă, pentru că asta îi poate provoca anxietate de separare. Fă-ți programul tău normal, înainte să pleci îl scoți să-și consume energia, la fel și înainte de culcare”, punctează expertul în dresaj.
Reguli simple pentru o bună conviețuire
Un aspect esențial în această etapă este stabilirea unor reguli ale casei. Robert Munteanu spune: „Atunci când aduci câinele acasă, trebuie să-i stabilești locul unde doarme, unde își face nevoile și care sunt orele de masă. Pentru pui, este recomandabil să folosim un covoraș absorbant în baie sau într-o cameră mică și să-l recompensăm când își face nevoile acolo.”
Specialistul mai recomandă: „De la vârsta de 3 luni și jumătate, poți demara lucrul cu el, după primul vaccin. Poți începe cu comanda «vino», care e foarte importantă pentru siguranța lui și pentru familiarizarea cu stăpânul.”
Dacă adoptăm un câine mai în vârstă, atunci patrupedul are deja tabieturi și trebuie să-i dăm mai mult timp să se acomodeze cu noul spațiu.
„Ședintele de dresaj ar trebui să fie mai scurte, de 15-20 de minute, dar mai dese. De exemplu, dacă vrei sa exersezi comanda «șezi» – exersezi 10-15 minute, apoi îl lași o oră, după care iar exersați. Trebuie să ai mai multă răbdare cu un senior decât cu un pui”, subliniază dresorul.
Totodată, trebuie să fim atenți la partea de energie a câinelui matur sau bătrân, adică dacă nu are prea multă, să nu-l forțăm la plimbări sau exerciții lungi, ci să-l lăsăm în ritmul lui.

Gestionarea traumei și anxietăților
Un aspect sensibil îl reprezintă câinii seniori care au trecut prin traume sau abandon.
Robert Munteanu: „Oamenii trebuie să înțeleagă că un câine nu e om – dacă e speriat, nu-l iei în brațe, pentru că e o traumă mai mare. El nu cunoaște pe nimeni și dacă toata lumea îl sufocă, devine și mai speriat.”
Multe probleme se rezolvă prin ignorare, adică dacă de exemplu un câine e speriat de oameni și-l aduci acasă și stă într-un colț, e bine să fie lăsat acolo, în liniște, cu mâncare și apă la dispoziție.
„Dacă vede în câteva zile, o săptămână că nu se întâmpla nimic, o să-și dea drumul – o să înceapă să te miroasă, să se plimbe prin casă, ceea ce înseamnă că prinde încredere în tine, în spațiul în care stă, iar de acolo începe lucrul cu recompense”, explică expertul în reabilitare canină.
Un câine care prinde încredere e mult mai ușor de manevrat, de plimbat, de mangâiat, iar stăpânul lui devine apoi o punte de comunicare cu alți oameni, când va fi socializat cu alte persoane.
Compensăm traumele cu răsfăț excesiv?
“Mulți oameni iau un câine din considerente emoționale, dar chiar dacă e un câine cu probleme de traumă și chiar dizabilități, trebuie să fim atenți să nu-l bombardăm cu răsfăț și iubire, fără să-i stabilim reguli. Dacă nu-i sunt trasate reguli clare, câinele și le va face singur, iar asta va duce la probleme de comportament”, spune expertul în dresaj.
De exemplu, e nevoie ca blănosul să știe clar ce poate și ce nu poate face când vine cineva în vizită. Un câine care este anxios sau foarte posesiv, pentru că nu i s-au pus reguli, poate să latre excesiv la invitați sau chiar să devină agresiv, din dorința de a-și apăra omul.
Mai mult, un câine care este obișnuit să fie stăpân peste canapeaua familiei va fi deranjat și potențial agresiv dacă e dat la o parte din acel loc pe care îl consideră teritoriul lui. Alții ar putea chiar să devină agresivi în preajma bolului cu mâncare.
Toate aceste probleme pot fi prevenite dacă stăpânul impune un set clar de reguli pentru câine, pentru o conviețuire cât mai armonioasă.
Un adăpost de lângă București și-a doborât recordul de adopții anul trecut.