Căscatul este un obicei îndelung studiat de cercetători. Ca și în cazul oamenilor, s-a considerat că gestul este unul menit să optimizeze oxigenarea creierului. Totuși, studii mai aprofundate au arătat că motivele pot fi diverse.
Motivul pentru care câinii cască
Întrucât căscatul apare mai ales atunci când ne plictisim sau suntem obosiți, poate fi vorba despre o modalitate de a “trezi” creierul. De asemenea, vom căsca mai des într-o cameră în care este cald, ceea ce poate însemna un mecanism de răcorire a creierului. Nu în ultimul rând, în cazul animalelor, căscatul este considerat o formă de comunicare, conform American Kennel Club. Iată ce încearcă, potrivit specialiștilor, să transmită câinele atunci când cască:
Este stresat
Majoritatea dresorilor și a analiștilor comportamentali ai câinilor consideră că, atunci când patrupedul cască în mod excesiv, este un semn că e stresat. De exemplu, veți observa că, în timpul unui curs de dresaj, câinele anxios va căsca mai des pentru a-i arăta stăpânului că nu se simte confortabil să execute anumite comenzi, dar și că știe că urmează o posibilă pedeapsă pentru că nu a îndeplinit solicitările dresorului.
De asemenea, dacă sunteți la plimbare și vă opriți să stați de vorbă cu un vecin, iar câinele începe să caște, cel mai probabil nu se simte confortabil în prezenta persoanei respective sau este nerăbdător să își continue plimbarea.
Este indiferent
Căscatul ca semn de indiferentă a fost observat atât în cazul câinilor care trăiesc printre oameni, cât și al celor care aparțin rasei Caniche și, deci, au instinctul de haită mai dezvoltat.
De multe ori, atunci când câinele are în fața sa un patruped agresiv, va căsca în semn de răspuns fată de acesta din urmă. Acest lucru nu arată supunerea, ci mai degrabă este o formă de a calma spiritele. Căscatul a fost observat, de asemenea, la lupi sau câinii dominanți. Confruntați cu un partener mai slab sau înfricoșat, aceștia cască pentru a-și arăta indiferenta.
Căscatul e molipsitor
Nu în ultimul rând, este binecunoscut faptul că gestul de a căsca “se ia”. Iar asta nu li se aplică numai oamenilor, ci și animalelor. Astfel, sunt și situații în care câinele va căsca doar ca răspuns la un gest similar provenit din partea unui alt câine sau, de ce nu, de la un om. Este un semn că patrupedul este empatic la trăirile altor câini sau la cele ale oamenilor.