Un număr de 800 de câini de rasă comună vor putea fi sterilizați gratuit, timp de un an, printr-un amplu program susținut financiar de Primăria Oradea, transmite Agerpres.
Potrivit consilierului din cadrul Direcției Tehnice, Mircea Stejeran, campania va începe vineri, 7 martie, și se va desfășura pe parcursul unui an, în colaborare cu cabinetul veterinar SC Physiovet SRL, situat în Oradea, strada Horea nr. 67. În urma unei achiziții publice, municipalitatea a încheiat cu managerii cabinetului în luna februarie 2025 un contract în valoare de 440.000 lei fără TVA pentru sterilizarea a 800 de câini cu stăpân care aparțin rasei comune sau metișilor.
Lansarea proiectului a avut loc miercuri, într-o conferință de presă, la sediul acestei clinici veterinare, singura din județ care oferă și servicii medicale de fizioterapie pentru animale și deservită de trei medici veterinari: Patricia Rațiu, Roxana Săutiu și Andreea Ardeleanu.
„Ne bucurăm că suntem prestatorii acestui proiect, deoarece sterilizarea animalului de companie este o intervenție chirurgicală cu minime riscuri, dar cu multiple beneficii pentru patruped și stăpân. Ar fi păcat ca atunci când avem un astfel de beneficiu, noi, ca orădeni responsabili, să nu ne folosim de el”, a declarat dr. Roxana Săutiu.
Scopul programului este reducerea numărului de câini fără stăpân, stoparea înmulțirii necontrolate a câinilor de rasă comună, prevenirea abandonului și pierderii acestora, promovarea deținerii responsabile a câinilor, reducerea apariției rabiei și a altor zoonoze, precum și reducerea riscurilor asupra sănătății locuitorilor din municipiul Oradea.
Solicitanții trebuie să depună o cerere în scris către Direcția Tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Oradea, menționând numele, prenumele, adresa, numărul de câini deținuți care urmează să fie sterilizați și un număr de telefon pentru contact. Cererile pot fi transmise fie prin e-mail, prin poștă sau depuse în sala ghișeelor din primărie. Primăria va transmite solicitările către cabinetul veterinar, care va contacta cetățenii pentru programare. Deținătorii de câini au obligația să se prezinte la sterilizare conform programării, prezentând o copie a adresei transmise către municipalitate, cartea de identitate și completând fișa individuală a câinelui.
Dr. Roxana Săutiu și dr. Patricia Rațiu au subliniat că procedura de sterilizare este una de rutină, desfășurată zilnic la cabinetul veterinar. Intervenția se realizează sub anestezie generală, injectabilă. Pentru siguranța animalelor, medicii recomandă efectuarea unor analize de sânge opționale (pentru funcția ficatului și a rinichilor), costul acestora (150 de lei) fiind suportat de proprietarul câinelui. La femele se îndepărtează ovarele, parte din uter și coarnele uterine, iar la mascul se efectuează ablația testiculelor în pungile scrotale. Durata intervenției la mascul este de circa 20 de minute, respectiv 40 de minute la femele.
Îndepărtarea organelor reproducătoare, deci și a hormonilor produși, predispune animalul la îngrășare, însă, afirmă medicii, cu mișcare și nutriție adecvată, se poate ține sub control.
„Sterilizarea este benefică pentru sănătatea animalelor. La femele se reduce riscul de apariție a tumorilor mamare, la o vârstă mai înaintată, cu 80% dacă se efectuează mai devreme. La masculi, se reduce riscul de tumori testiculare, de hiperplazie prostatică și efectele acesteia. Studiile arată o creștere a duratei de viață a animalelor sterilizate cu aproape 20%. Iar în comportament, observăm că animalele sunt mai blânde, se reduce efectul de marcare a teritoriului, agresivitatea între masculi în lupta pentru teritoriu și obiceiurile de împerechere, adesea deranjante sau deviante”, a explicat dr. Patricia Rațiu.
După sterilizare, animalele vor fi supravegheate până se trezesc din anestezie și redate stăpânului, în aceeași zi. Specialiștii recomandă sterilizarea câinilor începând cu vârsta de 7-8 luni, la masculi și femelele de talie mică, respectiv de la 1 an, la cele de talie mare.
O intervenție de sterilizare costă, în mod normal, în funcție de greutatea animalului, între 400 și 650 de lei. Prin programul primăriei, stăpânii de câini din rase comune au ocazia de rezolva această problemă, mai cu seamă că a devenit o prevedere legală.
„Este obligatoriu. Nu poți să ieși în spațiile publice dacă nu ai câinele de rasă comună sterilizat, microcipat, vaccinat și cu carnet de sănătate”, a precizat Mircea Stejeran.
Potrivit datelor estimate de DSVSA Bihor, în municipiul Oradea ar exista în jur de 10.000 de câini, din care 2.500 ar fi nesterilizați. „Am început acest program pentru 800 de câini și vom vedea pe parcurs ce mai e de făcut”, a afirmat reprezentantul primăriei.
Potrivit prevederilor OUG nr. 155/2001, „este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, metișii acestora, excepție făcând exemplarele cu regim special prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență”. Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.