Dacă vi s-a părut vreodată că, atunci când ați scăpat ceva din greșeală sau ați uitat să vă scoateți cățelușa la plimbare, aceasta v-a privit cu reproș, s-ar putea să fi avut dreptate. Potrivit unui studiu recent publicat de Scientific Reports și efectuat de cercetătorii de la Universitatea Kyoto din Japonia, câinii femelă au mai mult discernământ și sunt mai puțin influențați de acțiunile oamenilor, ceea ce sugerează că nivelul lor cognitiv și complexitatea emoțională sunt mai profunde decât în cazul masculilor, transmite Daily Mail.
Experimentul cu personalități diferite
Astfel, studiul și-a propus să stabilească modul în care câinii percep și evaluează comportamentul oamenilor cu ajutorul unui experiment: câinii au fost puși să privească felul în care două persoane interacționează. Una era săritoare, gata să ajute în orice situație, în vreme ce cealaltă persoană era mai reticentă în a oferi ajutor. Rezultatul experimentului a scos la iveală faptul că femelele au avut tendința să evite oamenii cu un comportament reticent în a oferi ajutor, ca și cum ar fi judecat caracterul persoanei în funcție de comportamentul acesteia. În mod interesant, masculii nu au manifestat aceeași atitudine, interacționând în mod egal cu ambele tipuri de persoane. Astfel, femelele au părut să perceapă mai bine calitățile sociale sau, pur și simplu, să fie mai selective în a crea legături.
De ce sunt femelele mai perceptive
În primul rând, faptul că femelele sunt mai perceptive decât masculii are legătură cu modul în care au evoluat. Ele trebuie să-și îngrijească puii, să fie mai precaute, mai atente și mai circumspecte. Acest lucru le-a crescut nivelul de conștientizare, ceea ce le face să judece diferit în momentul interacțiunii cu oamenii sau să evalueze acțiunile umane în mod critic. Studiul a mai relevat și că femelele au o inteligență socială mai mare decât masculii, ceea ce le permite să identifice mai ușor oamenii de încredere, în funcție de felul în care aceștia se comportă.
Diferențele cognitive dintre masculi și femele
Studiul a mai arătat că există diferențe cognitive între femele și masculi, la fel cum există și în cazul oamenilor. Deși ambele genuri sunt foarte inteligente și capabile să formeze legături emoționale puternice cu stăpânii lor, femelele par să fie mai receptive când vine vorba de indicii sociale. În plus, ele sunt adesea mai bune în a interpreta gesturile umane și expresiile faciale, ceea ce poate explica de ce par să judece mai mult oamenii.
Privirea dojenitoare
Cel mai probabil, orice stăpân de cățelușă a experimentat măcar o dată privirea care „judecă”. Asta se întâmplă mai ales atunci când oamenii fac ceva ce femelelor li se pare îndoielnic, cum ar fi să vină târziu acasă sau să ofere mai multă afecțiune unui alt animal. Potrivit studiului menționat, acest tip de comportament este datorat unei cunoașteri sociale avansate. Femelele par să evalueze corectitudinea și consistența acțiunilor umane și nu se tem să-și arate dezacordul. Nu este ceva ce fac pentru a primi atenție, ci este modalitatea lor de a-și comunica așteptările și, poate, chiar ceva ce le va influența comportamentul ulterior.
Sursa foto: Ala Skazava | Dreamstime.com