Câinii se recunosc în oglindă? Motivul real pentru care latră atunci când se văd dând din coadă

sursa foto: Rover sursa foto: Rover

Câinii sunt considerați tovarăși inteligenți și devotați stăpânilor lor. Ei sunt capabili să urmeze comenzi, să învețe rutine și pot demonstra empatie, recunoscând când suntem triști și încercând să ne îmbunătățească starea de spirit.

Totuși, când vine vorba de testul oglinzii – un instrument utilizat de cercetători pentru a evalua conștientizarea cognitivă a animalelor – câinii nu stau foarte bine. De fapt, aceste patrupede nu sunt capabile să-și recunoască reflexia în oglindă.

De obicei, când câinele se vede prima dată în oglindă, el reacționează cu entuziasm, latră și dă din coadă, crezând că este vorba de un tovarăș de joacă, sau cu teamă, percepând-o ca pe o amenințare. După un timp, se obișnuiește cu mișcările din oglindă, dar nu înțelege că acelea sunt reflexiile sale.

Testul oglinzii

Există o mulțime de videoclipuri cu câini care reacționează la reflexiile lor în oglinzi. Unii dintre ei devin entuziasmați, probabil sperând să găsească un alt câine cu care să se joace, în timp ce alții se ridică în două picioare sau se comportă agresiv, interpretând reflexia ca o amenințare, notează Dogster.

Însă, aceste reacții nu indică faptul că patrupedul se recunoaște în oglindă. Testul oglinzii, folosit de cercetători pentru a evalua conștientizarea de sine a animalelor, presupune expunerea unui animal la o oglindă și observarea modului în care acesta interacționează cu propria reflecție. După ce animalul se obișnuiește cu imaginea din oglindă, i se aplică un punct vizibil pe corp, iar dacă animalul își recunoaște reflexia și încearcă să îndepărteze punctul, acest lucru sugerează un nivel de conștientizare de sine. Specii precum delfinii, elefanții și anumite maimuțe au trecut testul, sugerând că pot recunoaște ceea ce văd ca fiind propria lor imagine.

Câinii și utilizarea uneltelor

Un alt test folosit pentru a evalua inteligența unei specii este capacitatea de a folosi unelte. Oamenii și anumite specii de animale, cum ar fi maimuțele, delfinii și chiar unele specii de păsări și moluște, sunt capabile să folosească unelte pentru a rezolva probleme sau a-și ușura activitățile.

Câinii, în schimb, nu folosesc unelte în sensul tradițional al cuvântului. Totuși, aceștia pot apela la oameni pentru a rezolva probleme pe care nu le pot înfrunta singuri. De exemplu, dacă un câine dorește să iasă afară pentru a se plimba sau să primească mâncare, va atrage atenția stăpânului pentru a-i îndeplini dorințele. Deși nu folosesc obiecte ca unelte, câinii sunt foarte pricepuți în a folosi oamenii ca un fel de „unealtă” pentru a-și satisface nevoile.

Inteligența câinilor

Nivelul de inteligență al câinilor variază de la o rasă la alta și chiar de la un individ la altul. În general, câinii pot învăța comenzi și rutine, dar acest lucru necesită multă repetiție. Potrivit experților, patrupedele au un nivel de inteligență similar cu cel al unui copil de 2-2,5 ani. Deși este dificil de măsurat inteligența unui câine, comportamentul său, precum capacitatea de a învăța și de a răspunde la stimuli emoționali, este un indiciu important al abilităților sale cognitive.

Cele mai inteligente cinci rase de câini

Măsurarea inteligenței unui câine nu este simplă, dar anumite rase sunt adesea considerate mai inteligente decât altele, având abilități de învățare superioare și o capacitate crescută de a răspunde la stimuli.

Border Collie

Border Collie este considerată cea mai inteligentă rasă de câini. Aceștia pot învăța comenzi noi într-un timp extrem de scurt și pot urma o serie de comenzi fără ezitare. De asemenea, sunt capabili să execute sarcini complexe, fiind excelenți câini de lucru. Necesită multă activitate fizică și stimulare mentală împotriva plictiselii.

Ciobănesc german

Ciobănescul german este recunoscut pentru inteligența sa. Acești câini sunt adesea folosiți în poliție, în armată și ca animale de pază datorită abilității de învățare rapidă. Ca animale de companie, sunt loiali și protejează cu multă devotament familia.

Golden Retriever

Golden Retriever este o rasă foarte cunoscută, populară pentru natura sa prietenoasă și devotată. Sunt câini foarte inteligenți și pot fi dresați ușor. De asemenea, se înțeleg bine cu aproape toate celelalte animale și cu copiii.

Pudel

Pudelii sunt inteligenți, adesea folosiți în diferite domenii, inclusiv în poliție, datorită abilității lor de a învăța rapid și de a lucra eficient. În plus, sunt considerați câini hipoalergenici, fiind o opțiune excelentă pentru persoanele cu alergii.

Doberman

Dobermanii sunt câini de pază excepționali, crescuți în acest scop. Sunt inteligenți și foarte loiali stăpânilor lor. Deși mulți îi consideră agresivi, Dobermanii sunt, de fapt, iubitori și afectuoși.

Câinii sunt iubiți pentru legăturile puternice pe care le formează cu stăpânii lor și pentru empatia pe care o manifestă. Însă, în ciuda abilităților impresionante, aceste animale nu pot trece testul oglinzii. Pe scurt, câinele tău nu se recunoaște în oglindă.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Rover

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *