Cât de dureroasă este mușcătura de hamster: De ce te atacă animalul tău de companie

Foto: Canva Foto: Canva

Dacă ar trebui să enumerați animalele de care vă temeți, sunt mari șanse ca hamsterii să nu fie în fruntea listei. Aspectul lor drăgălaș nu prea inspiră teamă, dar asta nu înseamnă că sunt complet inofensivi, arată PetMojo.com. Deși este mai probabil ca un hamster să fugă de pericol decât să atace, mușcăturile sunt mai frecvente decât ați putea crede. Aceste rozătoare mușcă din mai multe motive. Totuși, aceste incidente ar putea fi reduse la minimum.

De ce mușcă hamsterii

Chiar dacă dumneavoastră credeți că locuința este cel mai sigur loc pentru hamster, vorbim despre un animal de pradă cu instincte. Aceste instincte îi „spun”când să fugă, să se ascundă și să se apere. Unele specii sunt mai înclinate spre mușcături decât altele. Acesta este motivul pentru care hamsterii sirieni sunt recomandați în locul celor pitici ca prim animal de companie al unui copil.

Aceste rozătoare mușcă, de obicei, dacă se simt amenințate. Cele mai frecvente cauze includ stresul, frica, trezirile bruște, durerea sau boala. Poate că mușcatul nu este cel mai complicat mecanism de apărare, dar îi oferă o oportunitate de a scăpa.

Stres sau frică

Stresul se manifestă dintr-o serie de motive, de obicei legate de culcuș. O cușcă pentru hamsteri bine concepută ar trebui să aibă suficient spațiu pentru a se plimba, un așternut adânc și mai multe ascunzișuri solide pentru somn și depozitarea hranei. De asemenea, ar trebui plasată într-o cameră relativ întunecată și liniștită în timpul zilei, pentru ca hamsterul să doarmă suficient. Este nevoie de un timp pentru ca un hamster să se aclimatizeze la un mediu nou și, până atunci, este probabil să muște de teamă.

Treziri nepoliticoase

Hamsterii sunt nocturni și urmează un model de somn polifazic, adică dorm în mai multe reprize pe parcursul zilei. De asemenea, ei petrec aproximativ 11% din acest timp în somn REM. La fel ca oamenii, nici aceștia nu sunt prea fericiți atunci când cineva le dă târcoale și îi trezește pe neașteptate. Acest lucru poate fi perceput ca o amenințare.

Asigurându-vă că hamsterul dumneavoastră doarme suficient în timpul zilei și așteptând până când este treaz pentru a vă juca, vă păstrați degetele în siguranță.

Durere sau boală

Hamsterii ar putea să reacționeze dacă îi atingeți prea dur și le provocați durere. Acest lucru se întâmplă și în cazul hamsterilor mai în vârstă, pe măsură ce se instalează artrita.

Dacă este posibil, treceți un deget ușor peste corpul lor pentru a vedea dacă reacționează atunci când atingeți o anumită zonă. Este posibil să fie nevoie de mai multe evaluări înainte de a vă da seama de un tipar, dar identificarea durerii localizate vă arată ce să evitați atunci când manipulați hamsterul.

Dacă sursa nu este clară sau dacă problema se agravează ori persistă după câteva zile, cel mai bine este să mergeți la medicul veterinar pentru o examinare și un tratament adecvat.

Ce să faci dacă hamsterul te mușcă

Reacția greșită poate stresa și mai mult hamsterul și înrăutăți situația. Este posibil ca aceștia să nu aibă cea mai puternică mușcătură din regnul animal, dar trebuie să știți că va durea. Rămâneți liniștit și evitați să țipați sau să vă scuturați. Asta l-ar putea face să muște mai tare și să agraveze rana.

Aduceți hamsterul cât mai aproape de sol și folosiți-vă mâna liberă pentru a-l îndepărta. Majoritatea hamsterilor vor profita de ocazie pentru a fugi mai degrabă, decât pentru a se lupta. Curățați și acoperiți rana, apoi înțelegeți de ce v-a mușcat și ce trebuie schimbat pentru a nu se repeta.

Cum să previi mușcătura

Evitați să folosiți degetele încordate atunci când vă ridicați hamsterul. În schimb, scufundați mâna dedesubtul corpului său. Dacă nu există un motiv clar pentru agresiune, atunci trebuie să lucrați la relația cu rozătoarea. Poate dura adesea câteva săptămâni, așa că aveți răbdare și acționați încet.

Permiteți hamsterului cel puțin o săptămână neîntreruptă pentru a se obișnui cu noua sa casă. Puteți să îi schimbați mâncarea și apa în continuare și să îi lăsați gustări, dar nu ar trebui să încercați să îl manipulați.

După o săptămână, încercați să oferiți gustările din mână. În cele din urmă, hamsterul ar trebui să vină în mâna dumneavoastră pentru răsfăț. Încercați să îl mângâiați sau să îl ridicați abia după ce se simte confortabil.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Foto: Canva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *