Ce gustări le putem da câinilor de la mesele de Crăciun și Anul Nou. Atenție la produsele toxice, avertizează specialiștii

Small white terrier on a decorative christmas table Sursa: freepik.com

Mesele bogate de sărbători adună în jurul lor întreaga familie, iar din dorința de a-i răsfăța și pe prietenii noștri blănoși, riscăm să le facem mai mult rău decât bine. În timp ce unele produse pot face parte din meniul lor special de Crăciun sau Anul Nou, altele sunt foarte periculoase.

În lunile decembrie și ianuarie se înregistrează cele mai multe cazuri de câini intoxicați după ce au mâncat ciocolată, ceea ce unora dintre ei le poate fi fatal. Datele celor de la The Kennel Club, din Regatul Unit, arată că o treime dintre aceste cazuri au fost înregistrate în perioada sărbătorilor de iarnă.

Situația este una specifică țărilor cu un număr mare de populații canine, așa cum este și cazul României. Medicul veterinar Beatrice Ilea atrage atenția asupra faptului că alături de ciocolată sunt și alte produse de care oamenii ar trebui să se ferească atunci când vor să le ofere un mic răsfăț cățeilor.

„Auzim mereu despre cât de periculoasă este ciocolata pentru câini și cu toate acestea avem în continuare cazuri de intoxicare după ce câinii au consumat-o. Se întâmplă asta pentru că uneori stăpânii nu sunt atenți și lasă ciocolata în locuri unde câinii pot ajunge cu ușurință, iar în unele cazuri după ce le-a fost dată cu bună știință. Dar pe lângă ciocolată, sunt și alte produse care pot fi periculoase pentru câini, iar aici putem include usturoiul, inclusiv alimentele care conțin cantități mari de usturoi sau ceapă, dar și preparatele din carne tocată, adesea foarte condimentată sau plăcinte cu diverse umpluturi, printre care și cele care au mult zahăr”, avertizează medicul Beatrice Ilea.

Mai putem adăuga aici și nuciferele, precum nuci macadamia, dar și brânzeturi cu mucegai albastru sau în general produse care dezvoltă mucegaiuri sau sâmburii din struguri.

Atenție la oasele casante

După cum putem vedea, pe mesele de Crăciun se regăsesc multe dintre alimentele care de altfel le sunt interzise câinilor în tot restul anului. Oricât de delicioase ar fi pentru oameni, ele pot fi niște capcane pentru micii noștri prieteni pofticioși.

Conținutul mare de grăsimi, sare și alte condimente le fac cu atât mai periculoase pentru ei. De asemenea, oasele pot fi periculoase atunci când există riscul să se desprindă așchii din ele.

„În general carnea de pe mesele festive nu este indicată pentru câini. Fie că vorbim despre carnea de porc, una grasă pentru ei, deoarece le afectează ficatul și pot face pancreatită, fie cea de pui, rață, curcan, care pot avea oase ce obstrucționează canalul digestiv sau chiar ajung să producă leziuni. În general resturile de la masă pot fi periculoase pentru ei”, adaugă Beatrice Ilea.

Ce răsfăț le putem oferi câinilor

Medicii veterinari și nutriționiștii recomandă ca hrana câinilor să fie cea profesională, dedicată lor. Dar, dacă vrem să le oferim câinilor ceva diferit de sărbători, să le facem niște mici plăceri, atunci specialiștii recomandă să ne orientăm către produse cu un conținut scăzut de grăsimi, sare și alte condimente.

„Cu toate că este un comportament greșit să le dăm ceva «bun» pe sub masă, dacă tot vrem să facem asta atunci le recomand oamenilor să aibă două-trei produse despre care să știe că le face plăcere câinilor să le mănânce. Putem include aici legume, precum mărul, boabele de mazăre, morcovul, dar și carne de curcan fiartă, însă fără oase sau pește, precum somon sau ton. Meniul poate include alte legume proaspete tocate, precum broccoli amestecat cu morcov sau țelină. Poate fi și un sos de merișor, dovleac sau quinoa. Totuși, este important să înțelegem că bucuria cea mai mare pe care le-o putem face câinilor nu vine neapărat din aceste mici recompense culinare, ci din faptul că familia este acolo cu ei, că le oferim atenție, că petrec un timp de calitate cu noi”, mai spune Beatrice Ilea.

Pentru a-i răsfăța, atunci când pregătiți mâncarea festivă, puteți prepara separat și un bol pentru ei cu alimente recomandate de specialiști. Poate fi o mâncare gătită lent, de quinoa sau mazăre, cu o carne ușoară, fără oase, cu bucățele de morcov fiert, de exemplu.

Nu în ultimul rând, cei care au câini în familie trebuie să fie atenți la decorațiunile de sărbători, din hârtie creponată, din plastic, din nailon, sticlă care se sparge ușor sau chiar părți metalice mici, care pot fi periculoase dacă sunt roase sau înghițite de micii lor prieteni. La fel, unele plante prezente mai ales în această perioadă, precum vâscul sau crăciunița, pot fi toxice dacă sunt înghițite de câini. În cazul în care câinele s-a intoxicat, trebuie contactat medicul veterinar, deoarece situația se poate agrava.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa: freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *