Ce mănâncă chinchilla. Alimente permise și interzise, exemplu de meniu pentru longevitatea acestui animal de companie adorabil

sursa foto: Pixabay sursa foto: Pixabay

Chinchilla poate fi un animal de companie adorabil, dacă este îngrijit și hrănit corespunzător. O alimentație echilibrată e esențială pentru sănătatea și longevitatea acestor rozătoare. Dacă îi oferi un meniu adecvat, chinchilla ta va fi fericită și plină de energie mulți ani. Așadar, ce ar trebui să mănânce o chinchilla, potrivit Pet MD.

Ce mănâncă chinchilla

Chinchilla este o rozătoare originară din America de Sud, având dinți care cresc continuu. Această caracteristică naturală este importantă, deoarece dinții lor se tocesc constant în timpul mestecării vegetației dure, cum ar fi fânul bogat în fibre. De aceea, fânul trebuie să fie elementul principal din dieta unei chinchille, oferit în cantități nelimitate.

Pe lângă fân, există pe piață și alimente special concepute pentru chinchilla, care ar trebui oferite cu moderație – aproximativ una-două linguri pe zi pentru un adult. În cazul chinchilelor în creștere, a celor gestante sau care alăptează, cantitatea poate fi crescută pentru a suplimenta necesarul de calorii, proteine și calciu. De asemenea, verdețurile proaspete, cum ar fi salata cu frunze închise la culoare, pot fi incluse în dietă, pentru un aport suplimentar de fibre și hidratare.

Apă și obiceiuri alimentare

Apa proaspătă trebuie să fie întotdeauna disponibilă, fie într-un bol, fie într-o sticlă specială, și ar trebui schimbată zilnic. În mediul natural, chinchillele tind să mănânce dimineața devreme și seara târziu. În consecință, este recomandat să le oferi hrană de două ori pe zi. Chinchilla consumă mâncarea mai lent decât alte rozătoare, cum ar fi iepurii sau porcușorii de Guineea, astfel încât este bine să aibă acces la hrană pe tot parcursul zilei.

Alimente interzise pentru chinchilla

Evită hrănirea chinchillei cu cantități mari de pelete, deoarece acestea nu asigură suficiente fibre necesare pentru sănătatea tractului gastro-intestinal. Fibrele sunt esențiale pentru procesul de fermentare al alimentelor și pentru uzura corespunzătoare a dinților, care cresc continuu.

De asemenea, nu ar trebui să oferi chinchillei tale delicatese precum fructe uscate, cereale, nuci sau semințe, deoarece acestea sunt greu de digerat și pot afecta sănătatea dinților. În schimb, este indicat să îi oferi ramuri dure din pomi fructiferi netoxici, cum ar fi meri, peri sau piersici, pentru a stimula mestecatul. Evită, însă, pomii toxici, precum cireșul, cedrul, prunul sau sequoia.

Probleme alimentare de urmărit

Deoarece dinții chinchillei cresc pe tot parcursul vieții, dacă nu primește suficient fân și consumă predominant pelete, acest lucru poate duce la probleme dentare grave. Dinții superiori și inferiori se vor ciocni în gură cu forță, afectând rădăcinile, asemănător modului în care molarii de minte provoacă probleme la oameni. Această afecțiune cauzează dureri mari în timpul mestecatului, salivare excesivă și scurgeri oculare din cauza presiunii pe canalele lacrimale. Odată instalată, această problemă nu poate fi tratată decât prin administrarea de analgezice și alimente moi.

Excesul de pelete poate duce la obezitate și diaree, din cauza consumului ridicat de carbohidrați. De asemenea, un meniu bogat în verdeață proaspătă poate provoca scaune moi sau diaree.

Totodată, fânul de lucernă, care este bogat în calciu, ar trebui evitat la chinchillele adulte care nu se reproduc, deoarece poate contribui la formarea de calculi urinari. Pentru aceste cazuri, este recomandat fânul sărac în calciu, cum ar fi iarba de livadă sau de luncă.

În plus, chinchillele nu pot vomita, așa că alimentele mici și dure, cum ar fi fructele uscate, nucile, semințele sau stafidele, pot rămâne blocate în gură sau esofag, provocând salivație, lipsa apetitului și dificultăți respiratorii. În plus, așchiile de lemn pot cauza obstrucții. În cazul acestor simptome, este necesară o vizită urgentă la medicul veterinar pentru extragerea materialului blocat.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *