Ce simt pisicile când văd oameni plângând? Cum își dau seama că suntem triști?

Stăpâna unei pisici plânge și se șterge la ochi cu un șervețel, în timp ce felina stă la ea în poală. Sursa foto: Freepik /

Starea de spirit a oamenilor poate influența comportamentul felinelor. Dacă vi s-a părut vreodată că pisica vă privește într-un mod anume atunci când plângeți sau simțiți o oarecare tristețe, poate chiar era intuiția ei care îi spunea că ceva nu era în regulă. Iată cum percep felinele sentimentele umane, potrivit tehvets.com.

Pot simți pisicile când omul lor e trist?

Răspunsul este da. Chiar dacă nu pot simți tristețea la fel cum o facem noi, oamenii, pisicile recunosc schimbările comportamentale care apar odată cu ea. Și dacă ați experimentat vreodată ca pisica să încerce să se gudure sau să vă țină companie atunci când nu erați în cele mai bune toane, există o explicație științifică. Potrivit unui studiu, pisicile pot distinge și reacționa diferit la emoțiile deținătorului lor. De pildă, atunci când omul pare a fi bucuros, pisicile tind să aibă un comportament prietenos, să toarcă și să se așeze în poala lui. În contrast, un deținător supărat ar putea avea de-a face cu o pisică distantă sau ezitantă.

Cum percep pisicile emoțiile umane

Felinele sunt mai atente la detalii decât pare. Abilitatea lor de a se adapta stărilor omului lor nu stă doar în intuiție. Este un melanj de atentă observare și conexiune profundă. Ele se ghidează după:

  • expresii faciale – pot vedea un rânjet sau o încruntare. Potrivit unui studiu făcut de Universitatea din Milano, felinele pot distinge diferite expresii umane faciale și pot reacționa diferit în funcție de ceea ce citesc pe fata deținătorului;
  • voce și tonalitate – nu este doar despre cum spunem ceva, ci și felul în care o spunem. Pisicile sunt sensibile la schimbările de ton din vocile oamenilor, observând când aceștia sunt bucuroși sau supărați. Tonurile blânde le pot face să se simtă confortabil, în vreme ce tonurile înalte, ascuțite le sugerează să-și găsească un loc să se ascundă;
  • comportament și dispoziție – un deținător agitat, care se plimbă de colo-colo sau care își schimbă brusc direcția de mers va fi cu siguranță observat de pisica sa. De exemplu, dacă vă simțiți mai trist și petreceți mai mult timp pe canapea, să nu vă mire dacă pisica se va ghemui alături pentru a vă reconforta. Și, cu toate că nu vor înțelege mereu toate nuanțele emoțiilor umane, pisicile sunt mai sincronizate cu oamenii decât putem crede.

Legătura istorică dintre pisici și oameni

De la Egiptul Antic, atunci când pisicile erau venerate, pană la milioanele de videoclipuri pe care le vedem pe social media, legătura dintre om și pisică a rămas neclintită în timp. Este mai mult decât un simplu companion, întrucât a păstrat locuințele oamenilor în siguranță de invazia rozătoarelor, iar prezența ei calmantă are nenumărate beneficii pentru sănătate.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Freepik /

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *