CES 2025: Tot mai multă tehnologie este adresată populației planetei care îmbătrânește. Printre dispozitivele prezentate la târg se numără și animale de companie robot

tombot Sursa foto: YouTube / Tombot

De la un cățeluș robot adorabil, care liniștește pacienții cu demență, la un gadget pentru testarea urinei în toaletă, tehnologia de la salonul de electronice CES se adresează persoanelor în vârstă din întreaga lume, transmite revista Barron’s.

„Age Tech” a fost expusă miercuri la Consumer Electronics Show, ediția 2025 (CES 2025).

„Există un interes uriaș în rândul americanilor în vârstă care doresc să integreze aceste tehnologii în planurile lor de a îmbătrâni în casele lor”, a declarat Patty David, vicepreședinte al consumer insights la AARP, o organizație care reprezintă pensionarii din Statele Unite.

Potrivit lui David, piața americană de tehnologie adaptată pentru persoanele de 50 de ani sau mai în vârstă ar urma să ajungă la 120 de miliarde de dolari până în 2030.

AARP a fost prezentă la expoziția CES împreună cu un grup de antreprenori din acest sector.

Proporția populației mondiale cu vârsta de peste 65 de ani crește mai rapid decât numărul celor mai tineri, potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite.

„În ceea ce privește îngrijirea vârstnicilor, una dintre marile bariere este accesul la îngrijire”, a declarat Hannah McKenney, director executiv al Starling Medical, care a fost prezentă la CES cu un dispozitiv care se fixează în toaletă pentru a verifica automat urina în vederea depistării infecțiilor tractului urinar.

„Dacă sunteți în măsură să urmăriți fără întrerupere programul lor de somn, mâncarea, mișcările, analiza urinei, puteți interveni mult mai devreme și să le acordați îngrijirea de care au nevoie”, a adăugat McKenney.

Infecțiile tractului urinar sunt o cauză frecventă a vizitelor la serviciile de urgență.

Ochelarii Xander, care prezintă purtătorilor subtitrări în timp real ale cuvintelor auzite, permit persoanelor care nu mai aud din cauza vârstei sau din alte motive să înțeleagă ce spun cei din jur.

Aproape 90% dintre adulții în vârstă din SUA consideră că este important să îmbătrânească acasă, în timp ce aproape tot atâția își fac griji cu privire la posibilitatea de a face acest lucru, arată o cercetare publicată miercuri de AARP și organizatorii CES.

Gadgeturile care supraveghează căderile, țin companie oamenilor sau se asigură că medicamentele sunt luate pot ajuta persoanele în vârstă să trăiască mai mult și independent.

Citește și: Animalele de companie robotizate aduc confort real persoanelor în vârstă care nu pot avea grijă de undele reale

Conform studiului AARP, tehnologiile de vârf la care se uită persoanele în vârstă din SUA sunt dispozitivele de alertă medicală conectate, tensiometrele digitale, scaunele cu rotile electrice, camerele de securitate de interior și gadgeturile care îi ajută să nu uite să ia medicamentele.

După un câine robotizat pentru pacienții cu demență, o companie pregătește o pisică similară

Tom Stevens, fondator și CEO al unei companii numite Tombot, care produce animale robotizate, a declarat că a fost motivat să facă parte din soluție după experiența sfâșietoare de a lua câinele mamei sale atunci când aceasta a fost diagnosticată cu demență.

„Am căutat înlocuitori pentru animalele de companie vii, dar ei nu-i plăcea nimic din ceea ce aduceam acasă”, a spus Stevens.

El a fost prezent la CES cu un câine robot Tombot, bazat pe un cățel Labrador Retriever, care dă din coadă, latră și chiar adoarme. Acesta este conceput pentru a fi un companion liniștitor, care necesită puțină întreținere.

Stevens intenționează să realizeze o pisică robot pentru iubitorii de feline.

„Reacțiile sunt zâmbete și dorința de a fi lângă el, de a avea grijă de el și de bunăstarea lui, în ciuda faptului că înțeleg că este un robot și nu un animal adevărat”, a spus Stevens despre cățelul robot.

Tehnologia încearcă, de asemenea, să stimuleze stima de sine a oamenilor, gigantul brazilian Grupo Boticario prezentând un prototip de sistem „Smart Lipstick” care utilizează inteligența artificială pentru a aplica rujul cu precizie pentru persoanele care nu mai pot face acest lucru. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, vederea lor tinde să se estompeze, iar mâinile pot deveni mai puțin stabile, ceea ce duce la greșeli de machiaj.

„Noi credem că frumusețea este pentru toți și asta încercăm să facem cu acest tip de tehnologie”, a declarat Milene Haraguchi Padilha, cercetător științific la Boticario, în timpul unei demonstrații.

În ciuda dorinței și nevoii de tehnologie pentru seniori, persoanele care nu au crescut în era internetului o pot găsi descurajantă, se arată în raportul AARP.

„Există unele ezitări în ceea ce privește adoptarea, inclusiv prețul, ușurința utilizării și securitatea datelor”, a declarat David, autorul raportului.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: YouTube / Tombot

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *