Cinofobia este o frică intensă de câini care poate provoca anxietate severă, determinând persoanele să evite locurile în care ar putea fi prezenți câini, transmite Cleveland Clinic. Această fobie specifică poate afecta atât copiii, cât și adulții, declanșând atacuri de panică la simplul gând, la vederea sau auzul unui câine.
Simptomele comune includ plânsul, transpirația, greața, creșterea ritmului cardiac și chiar dificultăți de respirație. Cinofobia poate rezulta dintr-o combinație de factori genetici, istorici personali și de mediu, în special dacă o persoană a avut o experiență traumatizantă cu un câine.
Printre persoanele cu risc mai mare se numără cele cu tulburări de anxietate, depresie sau cu antecedente de boli mintale. Chiar dacă persoanele cu cinofobie evită adesea câinii, doar gândul de a întâlni unul poate provoca suferință.
Opțiunile de tratament includ terapia de expunere (expunerea treptată a persoanei la câini în medii controlate) și terapia cognitiv-comportamentală (CBT) pentru a ajuta la schimbarea reacției persoanei la frică.
Alte metode, cum ar fi exercițiile de mindfulness, meditația și medicația, pot ajuta, de asemenea, la gestionarea simptomelor. Fără tratament, cinofobia poate duce la izolare socială și poate avea un impact negativ asupra vieții cotidiene.
Majoritatea cazurilor se ameliorează cu ajutorul terapiei, deși rezultatul depinde de gravitatea fobiei.