Clonarea animalelor de companie e posibilă. Cât costă „reîntâlnirea” cu pisica pierdută sau câinele dispărut

sursa foto: Pixabay sursa foto: Pixabay

Clonarea animalelor de companie este posibilă acum! Indiferent că este vorba despre o pisică, un câine sau chiar calul familiei, moartea unui animal de companie poate provoca un profund sentiment de durere. Însă, dacă ai mii de lire sterline de cheltuit, tehnologia avansată de clonare îți poate permite să-ți „aduci animalul înapoi din morți”. Gemini Genetics, o companie de clonare cu sediul în Shropshire (Anglia), poate utiliza ADN-ul unui animal de companie decedat pentru a crea o copie identică genetic în laborator, transmite DailyMail.

Detalii despre clonarea animalelor de companie

Peste un sfert de secol de când oaia Dolly a devenit primul mamifer clonat, firma clonează acum totul, de la câini, pisici, până la cai Suffolk Punch. Tehnologia sa s-a dovedit a fi populară printre cei bogați și celebrități, inclusiv Barbra Streisand, care și-a clonat de două ori câinele iubit, Samantha. Se pare că întregul proces costă între 38.000 și 59.000 de lire sterline (50.000 și 80.000 de dolari) și durează până la un an.

„Primul lucru la care oamenii tind să se gândească atunci când aud cuvântul „clonare” este oaia Dolly”, a declarat managerul de laborator, Lucy Morgan. Dar tehnologia a evoluat enorm de atunci: „Există un tabu în jurul clonării, deoarece este încă o știință relativ nouă. Însă, în același mod în care telefoanele noastre mobile au evoluat în ultimii 20 de ani, a evoluat și tehnologia din jurul clonării”, a completat expertul.

Gemini Genetics a fost înființată în 2019 și funcționează într-o clădire „nevăzută” la o fermă situată la sud de Whitchurch (Shropshire, Marea Britanie). Compania a realizat o clonă de cocker spaniel, numită Gem, din țesutul urechii altui câine. Există, de asemenea, un cal clonat predispus să facă „fațe amuzante”, potrivit rețelelor sociale ale companiei.

Ce presupune clonarea câinilor și a pisicilor

Procesul Gemini Genetics este similar cu alte metode de clonare utilizate pe scară largă, cunoscute sub numele de transfer nuclear al celulelor somatice (SCNT). În primul rând, probele de țesut sunt prelevate de la animalul de companie decedat în termen de cinci zile de la moarte, ceea ce înseamnă că proprietarii îndoliați trebuie să acționeze rapid. În laboratoarele companiei, ADN-ul din proba de țesut este extras, cultivat, multiplicat și stocat criogenic în azot lichid.

Din păcate, deoarece clonarea este interzisă conform reglementărilor UE, mostrele trebuie expediate apoi la un laborator partener din Texas, deținut de ViaGen Pets, care oferă acest serviciu americanilor îndoliați. La noul laborator, ADN-ul este transferat într-o celulă ou „donatoare” din care a fost îndepărtat nucleul (și, prin urmare, materialul genetic).

Dacă transferul are succes, procesul va duce la o reprogramare completă a materialului genetic din nucleu, permițând ovulului să înceapă divizarea și să formeze un embrion clonat. Acest embrion este purtat de o mamă adoptivă și adus la termen, pentru întreaga perioadă de gestație care, pentru un cal, este de 11 până la 12 luni. Animalele sunt născute și înțărcate în SUA înainte de a fi returnate în Marea Britanie noilor proprietari.

Cât costă procedura

Dacă nu dispui însă de 38.000 de lire sterline, compania are o variantă. Pentru 600 de lire sterline, ADN-ul animalului de companie poate fi extras și conservat criogenic, permițând astfel conservarea acestuia până când te-ai decis să-l „învii”.

Oamenii de știință din întreaga lume stochează ADN-ul speciilor, astfel încât acestea să poată fi readuse la viață în cazul unui cataclism. De la nașterea lui Dolly în 1996, mamiferele clonate de diferite echipe includ vaci și șoareci în 1998, capre în 1999, porci în 2000, pisici și iepuri în 2002, șobolani și cai în 2003 și câini în 2005.

Datorită asemănării lor genetice cu oamenii, ambiția mai largă a anumitor specialiști a fost să cloneze alte primate, cum ar fi cimpanzeii și maimuțele. Acest lucru ar putea duce, în cele din urmă, la clonarea umană sau a părților corpului uman, deși mulți experți au ridicat preocupări etice legate de acest subiect.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *