Cu cel puțin 875 de turme din 16 state testate pozitiv, gripa aviară din SUA a escaladat de la o problemă localizată la o criză generalizată, stârnind îngrijorări cu privire la potențialele riscuri de pandemie, potrivit unei analize CNN. Proprietarii de pisici ar trebui să fie îngrijorați, deoarece felinele ar putea juca un rol important în extinderea unei eventuale pandemii.
Cum s-a ajuns aici?
Guvernul SUA este acuzat că nu a reușit să stăpânească virusul atunci când acesta era limitat la câteva state. Anunțul Departamentului de Agricultură (USDA) privind testarea laptelui la nivel național a venit la câteva luni după ce virusul se înrădăcinase.
Mai mult, potrivit CNN, a existat o coordonare deficitară între fermieri, veterinari și agențiile guvernamentale. După cum a remarcat un medic veterinar, „probabil cea mai mare greșeală a USDA a fost că nu i-a implicat pe medicii veterinari din teren”.
Totodată, multe cazuri nu au fost detectate, în special în rândul lucrătorilor agricoli. Un studiu a arătat că 7% dintre lucrătorii din sectorul produselor lactate care nu au fost testați aveau anticorpi împotriva virusului.
Sectorul agricol a influențat puternic răspunsul. După cum a declarat Michael Osterholm, expert în boli infecțioase: „Comunitatea agricolă a dictat regulile de angajament de la început. Aceasta a fost o mare greșeală.”
Nu în ultimul rând, departamentele de sănătate din zonele rurale s-au confruntat cu resurse limitate și au întâmpinat rezistență din partea unor fermieri reticenți în a testa lucrătorii sau în a permite accesul funcționarilor din domeniul sănătății pe proprietățile lor.
Cercetările au arătat că mulți lucrători agricoli nu dispuneau de echipament de protecție adecvat și de informații despre virus. După cum a declarat un lucrător, „vacile sunt mai valoroase decât noi”.
Epidemia prezintă riscuri economice și de sănătate semnificative
USDA a cheltuit deja peste 2,1 miliarde de dolari pentru eforturile de izolare și rambursarea fermierilor.
Deși transmiterea de la om la om nu este încă eficientă, experții avertizează cu privire la potențialul virusului de a suferi mutații. „Nu știu dacă gripa aviară va deveni o pandemie, dar dacă va deveni, suntem terminați”, a declarat virusologul Angela Rasmussen.
Pisicile îngrijorează în mod special, deoarece au contact cu oamenii și cu păsările. Aceste animale posedă, în plămâni, creier și sistemul gastrointestinal, receptori atât pentru virusurile gripei aviare, cât și pentru cele ale gripei sezoniere. Acest lucru le face capabile să găzduiască ambele virusuri simultan, crescând riscul de reasortare virală, în special în perioada de vârf a sezonului gripal, potrivit unui studiu condus de dr. Suresh Kuchipudi de la Universitatea din Pittsburgh.
Citește și: Pisicile se pot îmbolnăvi de gripă aviară. Iată cum putem să le protejăm
Reasortarea virală este un proces prin care două sau mai multe tulpini diferite ale unui virus cu genom segmentat (de exemplu, virusurile gripale) infectează aceeași celulă gazdă și își schimbă segmentele genetice între ele. Acest fenomen poate duce la apariția unor noi variante virale cu combinații unice de gene provenite din virusurile inițiale.
Deși majoritatea cazurilor la om au fost ușoare, un caz recent grav în Louisiana a stârnit îngrijorare.
Experții recomandă mai multe măsuri pentru a face față crizei
Printre măsurile recomandate de experți, precum Jennifer Nuzzo, director al Pandemic Center din cadrul Brown University, pentru combaterea crizei se numără intensificarea testelor. Se recomandă testarea periodică a depozitelor de lapte vrac și extinderea supravegherii la om. Totodată, Suresh Kuchipudi recomandă testarea pisicilor și monitorizarea altor animale.
Totodată, este încurajată îmbunătățirea protecției lucrătorilor prin oferirea de vaccinuri împotriva gripei aviare lucrătorilor agricoli și intensificarea eforturilor de informare.
Accelerarea procesului de aprobare a laboratoarelor de diagnosticare comerciale și universitare pentru efectuarea testelor pentru gripa aviară este, de asemenea, o măsură cerută.
Experții cer, de asemenea, promovarea unei mai bune cooperări între fermieri, veterinari și agențiile guvernamentale.
H5N1 a demonstrat o capacitate ridicată de a infecta o gamă largă de gazde, inclusiv 90 de specii de păsări și peste 20 de specii de mamifere. Adaptabilitatea sa generează îngrijorări cu privire la mutațiile potențiale.