Copiii și animalele de companie: cum influențează în bine patrupezii viața celor mici

caine, animale de companie, copii Sursa foto: pexels.com

Poate v-ați gândit să luați un animal de companie în familie, dar v-ați întrebat dacă este o idee bună alături de un copil mic.

Animalele de companie pot încuraja comportamente pozitive pentru noi toți, de la a ne face mai activi la a ne face să respectăm rutine clare. Dar s-ar putea să fiți surprinși de unele dintre modurile în care un animal de companie poate fi bun și pentru cei mici. Am vorbit cu psihologul pentru copii Claire Halsey despre beneficiile de a avea un companion paturped, relatează bbc.co.uk.  

Vorbiți cu animalele

Îngrijirea unui animal de companie ar putea să vă încurajeze copilul să exploreze noi interese, modalități de a crea legături cu familia și chiar limbajul.

„Animalele de companie oferă părinților o ocazie de a petrece mai mult timp de calitate cu copiii și de a începe noi conversații care se adaugă la vocabularul micuțului lor, învățându-i în același timp sarcinile de îngrijire a animalelor de companie și pur și simplu distrându-se”, spune Claire.

Privirea unui animal de companie care se joacă poate aduce bucurie și râsete copiilor, încurajând în același timp conversația. O întrebare optimistă „Ce face cățelușul?” îl poate determina pe copil să urmărească și să numească sentimentele și comportamentele animalului de companie.

Claire sugerează că acest lucru poate contribui la dezvoltarea calităților de îngrijire la copii, care sunt esențiale pentru a se înțelege bine cu ceilalți.

„Împărtășirea poveștilor despre timpul petrecut cu un animal de companie este o altă modalitate de a încuraja vorbirea și ascultarea împreună.”

Joaca poate fi o mare oportunitate de dezvoltare atât pentru copil, cât și pentru animalul de companie. Dacă animalul de companie are nevoie de multă activitate fizică și de timp în aer liber, plimbările și jocurile pot fi bune pentru condiția fizică generală. Dar animalele de companie pot aduce, de asemenea, o mulțime de beneficii mentale și emoționale.

„Petrecerea timpului cu animalele poate încălzi inima și se știe că sporește sentimentele de calm și bunăstare”, spune Claire.

“Copilul dvs. poate găsi un prieten minunat într-un animal de companie. Nu numai atât, dar învățându-vă copilul să participe la îngrijirea animalului, îl puteți ajuta să dezvolte simțul responsabilității”.

Psihologul Dr. Sandi Mann este de acord, adăugând că animalele de companie îi ajută pe copii să vadă lumea din perspectiva altora: „Dacă animalul de companie doarme sau trebuie plimbat la o oră nepotrivită pentru copil, acesta învață că trebuie să pună nevoile animalului de companie înaintea propriilor nevoi”.

Ajutându-i pe copii să citească limbajul corpului unui animal de companie și să reacționeze corect, poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea respectului pentru limitele celorlalți.

Înainte de a deține un animal de companie, ar putea fi o idee bună să vă ajutați copilul să dobândească respect și apreciere pentru natura și animalele din afara casei. De exemplu, ați putea construi împreună o mini-casă pentru animale în grădină, pentru a-l învăța să fie amabil cu animalele mici, sau o căsuță cu mâncare pentru păsări.

Cum să ajutați la crearea unei legături între animalul de companie și copil

Copiii mici ar putea avea nevoie de puțin ajutor pentru a se obișnui cu un nou animal de companie și ar putea fi precauți dacă este prima lor experiență cu un animal. Claire sugerează implicarea copiilor mici din momentul în care începeți să vă gândiți la animalele de companie:

„Citiți împreună cărți despre animalul la care vă gândiți și de ce îngrijire ar putea avea nevoie”, spune ea. „Să-i lăsați să dea un nume noului animal de companie îi ajută foarte mult să creeze o legătură, la fel să le dați ocazia să aleagă câteva jucării pentru acest nou membru al familiei.”

Când prezentați pentru prima dată un nou animal de companie, faceți-o încet și ajutați-vă copilul să își gestioneze entuziasmul, astfel încât să nu copleșiți animalul. De exemplu, ați putea începe prin a ține chiar dumneavoastră animalul și a-l lăsa pe copilul dumneavoastră să se apropie de el în liniște.

„Încurajați-l să atingă sau să mângâie animalul de companie demonstrându-i mai întâi dumneavoastră – vorbiți încet despre cum se simte blana sau pielea și îndrumați-l unde să mângâie”, spune Claire. „Aveți răbdare în timp ce copilul dumneavoastră și noul animal de companie se obișnuiesc cu experiența.”

Copiii ar trebui să înțeleagă, de asemenea, că animalele de companie sunt specii diferite și că a arăta afecțiune umană, cum ar fi sărutul pe față sau îmbrățișarea, poate fi destul de amenințător pentru un animal. Asigurați-vă că știu ce comportamente ale animalelor de companie înseamnă „Lasă-mă în pace!”, astfel încât copilul dumneavoastră să poată evita să fie mușcat sau zgâriat.

Este important să vă documentați temeinic cu privire la animalul de companie pe care vă gândiți să îl achiziționați și să decideți dacă acesta se potrivește familiei dumneavoastră.

Animalele de companie sunt individuale; ajutați-i pe cei mici să înțeleagă că o pisică ar putea dori o atenție diferită față de un câine și reamintiți-le să nu atingă niciodată animalul de companie al altei persoane fără permisiune.

Deținerea unui animal de companie ar trebui să fie o experiență sigură și plină de dragoste atât pentru copilul dumneavoastră, cât și pentru animal: nu uitați, animalele de companie nu sunt jucării!

Sursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *