Un deficit de medici veterinari ar putea avea un impact grav asupra sănătății animalelor, avertizează veterinarii din Țara Galilor, relatează BBC.
Datele furnizate de Colegiul Regal al Medicilor Veterinari (RCVS) arată că numărul de veterinari din Țara Galilor a crescut în ultimii 10 ani, de la puțin peste 1.000 în 2014 la 1.488 în 2024. Cu toate acestea, Asociația Britanică a Medicilor Veterinari (BVA) susține că aceste cifre nu reflectă creșterea semnificativă a numărului de animale de companie, mai ales în timpul și după pandemie.
De asemenea, organizația subliniază că volumul crescut de documentație și controale necesare din cauza Brexitului reduce timpul disponibil pentru tratamentul animalelor.
Pentru a pune în perspectivă povara crescută, peste trei milioane de gospodării din Regatul Unit au adoptat animale de companie în timpul pandemiei, adesea ca o soluție pentru izolarea socială. Acest lucru a dus la un total de peste 17 milioane de animale de companie.
„Am absolvit acum 10 ani,” spune Elizabeth Harries, medic veterinar. „Ca mulți alții, mă așteptam să petrec timpul făcând lucruri interesante, dar, din păcate, avem multă documentație, iar aceasta a crescut”, a continuat ea.
„Trebuie să înregistrăm toate vizitele noastre, utilizarea medicamentelor, numerele loturilor. De asemenea, ajutăm fermierii cu planurile lor de sănătate a fermei, ceea ce poate ocupa mult timp.”
În cadrul clinicii sale, Harries spune că petrece cu ușurință două sau trei ore pe zi dintr-un program de opt ore completând documente.
„Din păcate, munca clinică trebuie să fie prioritară, din motive evidente,” a adăugat ea. „Acest lucru contribuie la faptul că slujba noastră nu este una de la 9 la 17. O mare parte din documentație este completată seara, după ce teoretic am terminat programul.”
Elizabeth Harries vizitează frecvent diverse locații, inclusiv ferma Blaenffynnon din Horeb, aproape de Llandysul, în Ceredigion. Astfel de vizite îi permit să verifice sănătatea vitelor, iar relația pe care o construiește cu proprietarul este esențială pentru bunăstarea acestora.
Ea avertizează că reducerea acestor vizite ar afecta negativ animalele: „Dacă nu putem asigura un serviciu 24/7, sănătatea și bunăstarea animalelor vor avea de suferit. Pe termen lung, dacă lucrurile continuă în acest ritm, nu cred că este sustenabil. Consecințele asupra sănătății și bunăstării animalelor ar putea fi uriașe.”
Harries consideră vitală găsirea personalului necesar pentru menținerea unui serviciu continuu pentru sectorul agricol.
Ffion Rees, care deține ferma Blaenffynnon, este de acord: „Nu vrem să vedem animale în suferință. Când chemăm veterinarul, chiar avem nevoie de el. Avem nevoie de un veterinar zi și noapte. Deci, da, este foarte important.”
Mai mulți veterinari au declarat pentru BBC Wales că au observat o creștere a volumului de muncă, iar BVA confirmă că această situație se resimte în toată Țara Galilor și Regatul Unit, în special în zonele rurale.
Guvernul galez a declarat că este clar că trebuie să mențină capacitatea și competența veterinară sub observație și că este conștient de provocările existente.
De asemenea, a menționat că școala veterinară din Aberystwyth, Ceredigion, continuă să se dezvolte și joacă un rol important în încurajarea viitorilor veterinari să studieze și să practice medicina veterinară în Țara Galilor.
Guvernul Regatului Unit a transmis că lucrează cu factorii de decizie pentru a aborda deficitul din această profesie. Acțiunile includ resetarea relațiilor cu Europa și căutarea unui nou acord veterinar, precum și asigurarea unei educații veterinare de înaltă calitate în Regatul Unit.