În 2021, oamenii de știință au dezvoltat un chestionar pentru a măsura tendințele psihopatice la pisici, inspirat de modelul triarhic al psihopatiei, care evaluează îndrăzneala, răutatea și dezinhibarea, transmite publicația ScienceDirect.
Conceput inițial pentru oameni, acest model a fost adaptat pentru a oferi o perspectivă asupra comportamentului felin, rezultatul fiind un scor CAT-Tri+. Prin înțelegerea acestor trăsături, cercetătorii urmăresc să îmbunătățească relațiile dintre oameni și pisici.
Sondajul, disponibil online, evaluează trăsături precum spiritul aventurier, reacțiile la pericol, agresivitatea, schimbările de dispoziție, respectarea regulilor casei și interacțiunile cu oamenii și alte animale de companie. Proprietarii își evaluează pisicile pe o scară care variază de la „nu descrie pisica mea” la „descrie pisica mea extrem de bine”. Chestionarul include 46 de întrebări și ia în considerare comportamente legate de îndrăzneală, dezinhibare și neprietenie.
Psihologul Rebecca Evans, de la Universitatea din Liverpool, a declarat: „Pisicile noastre și diferențele dintre personalitățile lor ne-au inspirat să începem această cercetare”. Ea a adăugat: „Toate pisicile au un element de psihopatie, deoarece aceasta ar fi fost cândva utilă pentru strămoșii lor în dobândirea de resurse”. De exemplu, pisicile îndrăznețe ar putea beneficia de activități precum cățăratul sau folosirea posturilor de zgâriat, care se aliniază instinctelor lor naturale.
Un studiu realizat de echipa lui Evans, bazat pe date de la 2.042 de proprietari de pisici care au completat chestionarul, a dezvăluit, de asemenea, legătura dintre trăsăturile pisicilor și calitatea relațiilor dintre pisică și stăpân. „Dezinhibiția și neprietenia față de animalele de companie au prezis o relație de calitate superioară între pisică și proprietar; răutatea și îndrăzneala au prezis o relație de calitate inferioară”, au remarcat cercetătorii. Evans a menționat că propria sa pisică, Gumball, are un scor ridicat la dezinhibare, ceea ce indică o natură vocală, excitabilă și în căutare de atenție.
Cercetarea vizează atenuarea comportamentelor nedorite ale felinelor, reducând potențial abandonul și îmbunătățind bunăstarea lor. Studiul oferă un instrument pentru identificarea și abordarea trăsăturilor problematice, ajutând proprietarii să își adapteze mediul pentru a răspunde mai bine nevoilor animalelor lor de companie.