Cum ajutăm caii să reziste temperaturilor scăzute? Măsuri esențiale pentru a face față frigului

sursa foto: Freepik sursa foto: Freepik

Iarna aduce provocări pentru îngrijirea cailor, mai ales în fața temperaturilor scăzute și a condițiilor meteo dure. De la menținerea hidratării și asigurarea unei alimentații corespunzătoare, până la protejarea împotriva frigului, proprietarii trebuie să fie pregătiți. Un management adecvat poate face diferența între un cal sănătos și unul vulnerabil în lunile reci, potrivit PetMD.com.

Cum se îngrijesc caii iarna

Când pregătiți calul pentru iarnă, luați în considerare următoarele aspecte:

  • nevoile alimentare;
  • adăpost;
  • pături;
  • acces la apă;
  • îngrijirea copitelor;
  • exercițiile fizice pe vreme rece.

Nevoile alimentare cresc în timpul iernii

Este important să aveți în vedere nevoile alimentare ale calului în lunile de iarnă. Un cal ținut afară pe tot parcursul iernii va avea, probabil, nevoie de mai mult fân decât unul care stă în grajd. Digestia furajelor, în special a fânului, este o modalitate prin care caii pot produce căldură.

În egală măsură, iarba nu mai este la fel de nutritivă iarna, prin urmare, orice cal va avea, probabil, nevoie de calorii suplimentare din cereale sau fân pentru a-și menține o condiție corporală sănătoasă.

În funcție de vârsta calului, nivelul de activitate și cerințele metabolice, veterinarul poate face recomandări. Acesta vă poate sfătui să îi acordați de la un supliment alimentar de bază până la o hrană mai bogată în nutrienți pentru caii seniori sau de performanță.

Foto: Canva
Foto: Canva

Adăpostul pentru cai, crucial când este frig

Asigurarea unui adăpost pe tot parcursul anului este foarte importantă, dar devine obligatorie în lunile reci. Este mai mult decât evident că la adăpost, caii pot tolera temperaturi mult mai scăzute, comparativ cu situația în care rămân în aer liber.

Cum putem încălzi calul

Blana unui cal poate acționa ca o pătură naturală pentru iarnă. Lungimea și grosimea blănii sunt influențate de cantitatea de lumină provenită de la soare. Pe măsură ce zilele devin mai scurte, caii dezvoltă o blană de iarnă mai groasă. Uneori, acest lucru poate fi insuficient. Achiziționarea unei pături pentru cal poate fi o opțiune bună dacă:

  • nu există un adăpost disponibil;
  • sunt șanse ca animalul să se ude;
  • calului i-a fost tunsă blana de iarnă;
  • aveți un mânz tânăr sau un cal mai în vârstă care poate avea dificultăți în reglarea temperaturii corporale;
  • calul nu a fost aclimatizat la vreme rece;
  • animalul nu dispune de suficientă grăsime corporală naturală pentru a rămâne cald.

De asemenea, iarna este una dintre cele mai importante perioade pentru a menține calul hidratat. Un cal are nevoie, în medie, de aproximativ 37-40 de litri de apă zilnic. Pentru a încuraja consumul de apă:

  • mențineți temperatura apei între 7-18 grade;
  • creșteți aportul de sare sau electroliți;
  • curățați regulat gălețile și oferiți apă proaspătă.

Și iarna, copitele au nevoie de atenție

Copitele calului necesită atenție pe tot parcursul anului. Iarna, copitele cresc mai lent, dar este necesară o toaletare regulată la fiecare 6-12 săptămâni.

Verificați zilnic copitele calului pentru a observa eventuale anomalii și pentru a preveni formarea bulgărilor de zăpadă care pot provoca alunecări și stres suplimentar asupra articulațiilor.

În caz de zăpadă abundentă sau gheață, este recomandat să țineți caii departe de padocuri pentru a preveni rănile. Cel mai bine este să le permiteți cabalinelor să iasă afară după ce zăpada sau gheața s-au topit.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *