Cum dezveți un câine de obiceiurile alimentare greșite. Sfaturile medicului veterinar

caine la masa Sursa foto: freepik.com

Ai un câine mofturos? Nu mai vrea să mânânce bobițe și cerșește mereu mâncare de la masă? Dacă un câine este obișnuit cu mâncare gătită, resturi de la masă sau recompense frecvente, va încerca inițial să refuze bobițele în speranța că va primi din nou ceea ce preferă. Cu toate acestea, puteți readuce câinele către o alimentație corectă dacă țineți cont de câteva recomandări.

„Aceasta este o reacție normală, întotdeauna câinele va dori ceea ce consideră el că este mai bun, mai gustos. Cam la fel ca în cazul oamenilor. În această situație, consecvența este cheia pentru a elimina alimentația nesănătoasă din dieta câinelui”, spune medicul veterinar Beatrice Ilea.

Acest mod greșit de a hrăni un câine poate duce la mai multe probleme de sănătate, printre care și la cele de obezitate.

  • Probleme articulare – obezitatea pune presiune pe articulații, ceea ce poate duce la șchiopătat sau dificultăți la ridicare.
  • Umflarea abdomenului – dacă pare balonat sau burta atârnă, poate fi un semn că mănâncă prea mult sau are alte probleme digestive.

Ce putem face?

În primul rând, nu trebuie să cedăm insistențelor câinelui. Da, știm că acei „puppy eyes” (ochi de cățeluș) ne pot convinge să-i dăm din nou ceva „bun” de la masă, dar trebuie să ne abținem.

„Dacă îi oferiți altceva de mâncare când refuză bobițele, câinele va învăța că mofturile funcționează. Ce trebuie să facem în schimb este să stabilim un program fix, adică să lăsam mâncarea – bobițele – la dispoziția câinelui o perioadă limitată de timp, 15-20 de minute. Dacă nu vrea să mănânce în acest interval, atunci ridicăm bolul cu mâncare și încercăm din nou la următoarea masă”, explică medicul.

Câinele nu trebuie să fie forțat să mănânce bobițele, dar nici nu trebuie să aibă prea multe variante. Până la urmă, va alege să mănânce hrana lui când îi va fi foame cu adevărat.

Drumul de la o alimentație greșită la una corectă

Nu vă așteptați la minuni peste noapte. Totul se face cu răbdare, mai ales în cazul câinilor mai încăpăținați, care nu vor uita prea curând gustul mâncării gătite.

„Tranziția se face treptat. Dacă blănosul a fost obișnuit doar cu hrană gătită, puteți amesteca inițial bobițele cu puțină hrană umedă sau apă caldă pentru a le face mai atractive”, explică Beatrice Ilea.

Puteți încerca să compensați ceea ce el mânca de la masă cu o hrană gătită special pentru câine, cum ar fi broccoli sote, carne ușoară gătită fără condimente, morcovi. Treptat trebuie incluse cât mai multe mese cu hrană uscată, adică bobițele pentru câini.

Foarte important – evitați recompensele între mese. Dacă primește gustări, nu va simți nevoia să mănânce hrana principală.

De asemenea, experții în reabilitare canină spun că niciodată câinele nu ar trebui să stea în bucătărie când se gătește sau când oamenii mănâncă. Salivarea abundentă îi va afecta stomacul, dacă nu este hrănit imediat. Asta pentru că un câine începe să saliveze atunci când anticipează că va mânca, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci acidul din stomac se va acumula, provocându-i disconfort.

Câinele trebuie hrănit separat, înainte sau după ce mâncăm noi, într-o altă încăpere și niciodată în bucătărie. Nu trebuie uitat că o alimentație sănătoasă începe cu locul în care obișnuiește câinele să mănânce.

Cât de des ar trebui să mănânce câinele?

Frecvența meselor la câini depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta, rasa, nivelul de activitate și nevoile individuale.

Medicul veterinar Beatrice Ilea recomandă următorul ghid general pentru frecvența meselor:

  • Pui (până la 3 luni) → 4 mese pe zi
  • 3-6 luni → 3 mese pe zi
  • 6-12 luni → 2 mese pe zi
  • Adulți (peste 1 an) → 1-2 mese pe zi (ideal 2)
  • Câini seniori → 2 mese pe zi (pentru a menține digestia optimă)

În cazul adulților, cele două mese pe zi ajută la menținerea unui metabolism echilibrat, reduce riscul de balonare și torsiune gastrică, mai ales în cazul raselor mari.

„Evităm astfel senzația prelungită de foame, care poate conduce la comportamente nedorite – de exemplu, la cerșitul de la masa oamenilor. Practic, este important ca mesele să fie la ore regulate, adaptate nevoilor câinelui, pentru că o rutină strictă de alimentație permite o digestie bună și o distribuție uniformă a energiei pe parcursul zilei”, explică medicul veterinar Beatrice Ilea.

Cu toate că răsfățarea câinelui face parte din relația pe care o dezvoltăm de-a lungul timpului cu ei, este important să nu pierdem un anumit echilibru. De multe ori obiceiurile culinare proaste pot duce la alte probleme de comportament, până în cazul în care câinele ar putea ajunge să aibă nevoie de reabilitare, ceea ce este un proces îndelungat.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *