Alegerea metodei de hrănire pentru animalele de companie poate influența sănătatea acestora. Hrănirea pe bază de mese regulate sau lăsarea hranei la discreție sunt cele mai frecvente opțiuni, fiecare având avantaje și dezavantaje.
Specialiștii subliniază că răspunsul depinde de mai mulți factori: vârsta, starea de sănătate și stilul de viață al animalului.
Metoda de hrănire, adaptată la animal
„Depinde de fiecare pacient în parte, însă recomand ca animalele să aibă o rutină a alimentației, mai ales în cazul câinilor. Puteți lăsa mâncarea la discreție, dar cantitatea acesteia să fie cât doza zilnică recomandată de producător. Atât hrănirea pe bază de mese regulate, cât și lăsarea hranei la discreție au avantaje și dezavantaje. Alegerea metodei potrivite depinde de specia, vârsta, starea de sănătate și comportamentul animalului”, a explicat pentru Pets&Cats dr. Mădălina Labeș, medic veterinar.
Totuși, în cazul câinilor, specialistul subliniază că este foarte important să nu le oferim mâncare sau apă imediat după o activitate fizică intensă (joacă, alergat).
„Așteptați minim 30-40 de minute post-activitate și apoi oferiți mâncare sau apă. Oferirea hranei imediat după efort fizic crește foarte mult riscul de torsiune gastrică”, punctează medicul veterinar.
Beneficii ale hrănirii pe bază de mese regulate
- Controlul porțiilor și prevenirea supraalimentării și a obezității.
- Ideală pentru animalele cu nevoi calorice stricte sau cu probleme digestive, hepatice, pancreatice sau renale.
- Crearea unei rutine și discipline alimentare.
- Monitorizarea prezenței apetitului.
Dezavantaje ale hrănirii pe bază de mese regulate
- Poate fi dificil de gestionat pentru stăpânii care nu au un program fix.
- În cazul pisicilor, acestea preferă de multe ori să mănânce puțin și des, ceea ce face metoda dificil de aplicat.
Beneficii ale hrănirii la discreție
- Confort pentru stăpâni.
- Stimulează apetitul.
- Potrivită pentru puii de câini și pisici care preferă să mănânce de mai multe ori pe zi.
Dezavantaje ale hrănirii la discreție
- Risc crescut de obezitate.
- Dificultăți în monitorizarea prezenței apetitului.
- Posibile conflicte, dacă în casă sunt mai multe animale de companie.
Recomandări în funcție de specie, vârstă și context
Cum putem hrăni pisicile:
- Adulți sănătoși: Hrănirea la discreție este adesea potrivită, mai ales cu hrană uscată. Totuși, dacă pisica are tendința de a mânca prea mult, sunt preferabile mesele regulate.
- Pisici supraponderale: Este necesar controlul porțiilor, cu mese regulate.
- Pisici cu dietă specială: Hrănirea pe bază de mese regulate este mai indicată pentru a monitoriza consumul.
Cum putem hrăni câinii:
- Adulți sănătoși: Hrănirea pe bază de mese regulate este cea mai bună opțiune, deoarece câinii tind să mănânce rapid și mult.
- Pui: Hrănirea la discreție este acceptabilă în primele luni de viață, dar trebuie trecut la mese regulate pe măsură ce cresc.
- Câini supraponderali sau cu probleme medicale: Mesele regulate sunt esențiale pentru controlul greutății și monitorizarea aportului alimentar.
Foto: Canva
Presupun că sfaturile sunt pt animale de companie în spațiu strict delimitat gen apartament. Am o casă cu o curte suficient de mare pt 3 pisici. Le dau mâncare la discreție, mai buna (scumpa-65 lei /kg) de la Royal în casă și mai ieftină afara. Mai ieftin deoarece socializează cu multi pisoi de la vecini, de altfel niște exemlare superbe.