În perioada rece, atunci când temperaturile sunt scăzute, pe jos este gheață sau zăpadă, ori plouă și se formează bălți, pernuțele lăbuțelor cățeilor au de suferit. Pielea se poate usca, poate crăpa și se pot forma adevărate răni care să le creeze un disconfort major. Întocmai precum buzele crăpate ale oamenilor, pernuțele afectate de vremea rece pot deveni dureroase și le pot cauza cățeilor dificultăți în a merge. Nu în ultimul rând, sarea sau diferitele substanțe chimice de pe trotuare le pot provoca arsuri care se pot transforma rapid în răni sâcâitoare. Iată, potrivit Animal Society, cum ar trebui îngrijite pernuțele blănoșilor.
Hidratarea pernuțelor
Magazinele de specialitate au multe produse concepute pentru pernuțe. Fie că vorbim despre creme sau balsamuri, acestea pot fi folosite chiar înainte de fiecare plimbare. Aplicate pe pernuțe, aceste produse creează o barieră între pielea cățelului și diverși factori externi care l-ar putea afecta. La întoarcerea de la plimbare, este suficient să ștergeți produsul cu un prosop.
Încălțăminte specială
Cu toate că mulți dintre căței nu se simt foarte confortabil să o poarte, încălțămintea este cea care le va proteja cel mai bine lăbuțele și mai ales pernuțele. Specialiștii recomandă adaptarea treptată, prin purtarea câtorva minute a botoșilor, mai întâi prin casă. Ulterior, când câinele pare să se simtă bine încălțat la interior, poate să iasă și la plimbare.
Lăbuțe șterse după fiecare plimbare
Pentru a evita ca diverse substanțe să rămână pe pernuțele lăbuțelor, se recomandă ștergerea după fiecare plimbare cu un prosop. Dacă totuși câinele a fost plimbat într-o zonă în care s-au folosit substanțe chimice ori s-a împrăștiat sare, îndepărtarea lor se va face mai ușor cu ajutorul apei calde . Lăbuțele înmuiate astfel se vor curăța mai ușor și abia apoi vor fi șterse cu un prosop.