Atunci când noi, oamenii, nu ne simțim bine, avem posibilitatea de a ne exprima suferința prin cuvinte sau gesturi, iar acest lucru ajută la identificarea problemei și la găsirea unei soluții. Însă, pentru animalele noastre de companie, comunicarea este mult mai subtilă. Ele nu pot să ne spună direct ce le doare, așa că trebuie să învățăm să recunoaștem semnele prin care își manifestă disconfortul sau afecțiunile, potrivit petsbest.
Cum își exprimă animalele suferința și ce semne ar trebui să urmărim
Refuză hrana
Dacă patrupedul tău, cunoscut ca fiind pofticios și mâncăcios, refuză să mănânce mai mult de o zi, acesta este un semn clar că ceva nu este în regulă. Lipsa poftei de mâncare poate indica probleme de sănătate, cum ar fi infecții, paraziți, afecțiuni gastrice sau chiar tumori. Trebuie să consulți un medic veterinar care să descopere cauza și să înceapă tratamentul adecvat.
Beau prea multă apă
Câinii și pisicile beau apă în funcție de mai mulți factori, precum anotimpul, nivelul lor de activitate și hrana pe care o primesc. Totuși, dacă observi o schimbare semnificativă în cantitatea de apă pe care o consumă animalul tău, ar putea semnala o problemă de sănătate, afecțiuni ale rinichilor sau diabet.
Se ascund
Deși unele animale preferă singurătatea din când în când, dacă o pisică activă și sociabilă începe să se ascundă, acest comportament poate semnala o problemă de sănătate. Stresul sever, infestările cu purici sau alte afecțiuni determină acest tip de comportament, iar un medic veterinar poate stabili cauza exactă.
Au un comportament agresiv
Atunci când animalul tău, de obicei jucăuș și afectuos, devine brusc agresiv, este un semn că ceva nu este în regulă. Agresivitatea poate fi provocată de durere, în special atunci când o zonă afectată este atinsă, sau poate fi legată de probleme de sănătate precum infecții, leziuni sau artrită. Trebuie să te adresezi unui medic veterinar pentru a investiga cauza acestui comportament.
Urinează des
Dacă patrupedul tău, care nu are obiceiul de a urina frecvent, începe să o facă mai des sau dacă observi schimbări în culoarea urinei, acest lucru ar putea indica o problemă de sănătate. Cauzele posibile includ diabetul, infecțiile tractului urinar, afecțiuni renale sau incontinența urinară. Contactează un veterinar pentru o evaluare detaliată.
Linsul excesiv
Pisicile sunt cunoscute pentru comportamentul lor de autocurățare, dar dacă obiceiul devine obsesiv, poate semnala o problemă de sănătate. Linsul excesiv e cauzat de mâncărimi, dureri într-o zonă anume, alergii, purici sau chiar stres. Observă atent comportamentul pisicii tale și, când este cazul, consultă medicul veterinar pentru tratament adecvat.