Cum ne putem ajuta animalele care se tem de vizita la veterinar sau de focuri de artificii. Sfaturile medicului veterinar Mădălina Labeș

Mihaela Ganea 11 decembrie 0 comentarii 1680 vizualizări
Foto: Canva Foto: Canva

Fie că e vorba de vizita la veterinar, zgomotele puternice ale unei furtuni sau artificiile de Anul Nou, momentele stresante pot fi o provocare pentru animalele de companie. Necuvântătoarele noastre nu pot exprima în cuvinte ceea ce simt, dar semnele de teamă sau anxietate sunt evidente în comportamentul lor.

Cum să-ți liniștești animalele de companie înainte de vizita la veterinar

Vizita la veterinar

Este important să creăm un mediu sigur (în cazul pisicilor, putem să le transportăm doar în cușca de deplasări). În același timp, în cazul câinilor, este recomandat să mergem la veterinar cu el în lesă. De reținut este că, înainte de vizită, poate fi făcută o plimbare cu cățelul, când îi putem oferi și recompense.

„În cazul vizitelor la veterinar, recomand ca animalul să fie însoțit de persoana în care are cea mai mare încredere și apropiere. Ne place sau nu, animalul are o persoană pe care o ascultă și o consideră autoritate. Jucați-vă acasă simulând vizita la veterinar: atingeți-l pe lăbuțe, pe coadă, verificați urechile și încercați să-i deschideți gura”, explică Mădălina Labeș, medic veterinar, pentru PetsCats.ro.

Zgomote puternice

În cazul zgomotelor puternice, este important să realizați o „desensibilizare”, recomandă medicul veterinar: „Adică să îl expuneți controlat la zgomote și să măriți intensitatea treptat până când animalul nu mai acordă atenție sunetelor. Puteți folosi sunete din videoclipuri de pe platformele de social media”.

Dacă vorbim de un animal mai în vârstă sau de unul la care desensibilizarea nu a funcționat, există suplimente și chiar substanțe active care pot ajuta la ameliorarea anxietății, cum ar fi suplimente pe bază de L-triptofan, ulei de CBD sau gabapentin. Important de reținut este că trebuie să administrați aceste suplimente doar după ce v-ați consultat cu un medic veterinar.

Focuri de articificii sau furtuni

În perioadele cu zgomote puternice (cum ar fi focuri de artificii sau furtuni), puteți crea un spațiu liniștit pentru animal: „Așezați pături și obiecte familiare, iar cel mai important, reduceți stimulii. Alegeți o cameră liniștită și fără prea multe lumini. De asemenea, puneți pe fundal o muzică relaxantă care să le distragă atenția”, subliniază dr. Mădălina Labeș.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Foto: Canva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *