Pisicile pot deveni foarte stresate atunci când ies de pe propriul teritoriu, din confortul de acasă, iar o vizită la veterinar poate crește și mai mult nivelul lor de anxietate. Sunt, însă, câteva trucuri pe care le puteți folosi pentru a face mai plăcute aceste vizite.
Pisicile nu au neapărat nevoie de mult timp petrecut afară, iar dacă sunt obișnuite să-și petreacă mare parte din viață în interior, ar putea fi expuse la mai mulți factori de stres în mediul exterior. Vizitele la veterinar sunt, însă, importante, iar gestionarea lor într-o manieră cât mai prietenoasă pentru animalul de companie îl va face pe acesta mai puțin anxios.
Tipul de cușcă folosit
Vizita începe cu modul în care transportăm pisica la veterinar. Principala recomandare a specialiștilor este să nu călătoriți cu pisica liberă în mașină, chiar dacă îi amenajați un culcuș pe bancheta din spate. Cel mai bine este să obișnuiți pisica din timp cu o cușcă specială, iar în comerț sunt o multitudine de modele de cuști pentru călătorie.
Recomandat este să fie o cușcă dotată cu trapă superioară sau de la care să puteți scoate partea de deasupra, astfel încât să puneți mai ușor animalul în cușcă, fără a-l brusca. O cușcă prea mică va spori gradul de disconfort al pisicii, mai ales dacă ea nu se poate întinde în voie. La fel de important este să folosiți o cușcă bine aerisită.
Introduceți cușca în viața pisicii
Începeți din timp să obișnuiți animalul să stea în cușcă și nu doar înainte de vizită, când s-ar putea să fie prea târziu. Puteți lăsa cușca în camera sau locul preferat al pisicii, astfel încât să o descopere singură. Apropiați pisica treptat de cușcă prin mutarea culcușului sau păturii sale preferate tot mai aproape, până în momentul în care ea va accepta să stea pe pătură în interiorul cuștii. Necesită timp și s-ar putea să fie nevoie și de recompense cu care să o atrageți în interior.
Când pisica se simte confortabilă în cușcă, puteți să o închideți, să o ridicați și chiar să faceți un scurt drum cu mașina. Când nu folosiți cușca, o puteți lăsa din când în când la loc vizibil în spațiul pisicii, să-i oferiți posibilitatea să interacționeze cu ea.
Călătoria la veterinar
În primul rând, trebuie să pregătiți cușca înainte de a o urca în mașină, să-i puneți înăuntru păturica preferată a pisicii și să aveți și o pătură de rezervă pentru când ajungeți la veterinar. Luați pungi și șervețele umede în cazul în care este nevoie să curățați animăluțul sau să strângeți în urma sa.
Fixați foarte bine cușca în mașină și încercați să conduceți relaxat, să nu faceți mișcări bruște. Un condus mai agresiv va afecta starea pisicii și în plus ea poate prelua și din starea de nervozitate a stăpânului. Încercați să mențineți zgomotele la un nivel mai redus, ascultați muzică relaxantă și puteți chiar să-i adresați câteva cuvinte liniștitoare.
În cazul în care călătoriți cu transportul public, este bine să alegeți perioade mai puțin aglomerate și eventual să acoperiți cușca cu pătura de rezervă. Încercați să asigurați un nivel optim de temperatură pe tot parcursul călătoriei.
La cabinet
Odată ajunși la veterinar, ideal ar fi să existe o zonă de așteptare unde sunt doar stăpâni cu pisici. Dacă sunt și câini, pentru a elimina factorii de stres, acoperiți cușca folosind pătura de rezervă.
Dacă este posibil, puteți aștepta cu pisica afară sau în mașină, mai ales la primele vizite când animalul s-ar putea să fie mai stresat.
Nu scoateți pisica din cușcă până când nu vă cheamă veterinarul. Încercarea de a o lua în brațe pentru a o calma s-ar putea să-i facă mai mult rău.
O cușcă de la care puteți scoate partea superioară este cu atât mai utilă, cu cât s-ar putea ca veterinarul să poată urmări pisica de deasupra, să o examineze direct în cușcă. În plus, în caz de nevoie, va fi mai ușor să fie scoasă fără a fi bruscată.
Fiți pregătit pentru tipul de vizită medicală pe care îl faceți. Dacă este o vizită mai lungă sau include chiar 1-2 zile de spitalizare, asigurați-vă că aveți totul pregătit dinainte, inclusiv bolurile, hrana necesară, iar cușca să fie suficient de încăpătoare și confortabilă. Întrebați dinainte medicul dacă există posibilitatea să-i aduceți și alte obiecte familiare de acasă, precum culcușul.
Pentru a fi mai calm animalul, medicul veterinar vă poate da dinainte sau vă poate indica ce calmant ați putea să-i administrați pisicii încă de acasă. Ar putea ajuta și dacă aveți posibilitatea de a duce animalul la veterinar într-o perioadă mai liniștită, când are mai puțini pacienți, mai ales dacă nu este o urgență.
Vizitele la veterinar nu trebuie să fie percepute de micul vostru prieten drept ceva negativ, iar dacă se ține cont de aceste recomandări ați putea transforma totul într-o simplă călătorie. Este important să aveți în vedere că pisicile sunt foarte anxioase atunci când sunt scoase de pe teritoriul lor obișnuit, când ajung într-un mediu pe care nu-l pot controla.
Surse: cats.org.uk, icatcare.org, vcahospitals.com