De ce a devenit Garfield o senzație mondială? Povestea din spatele umorului motanului portocaliu

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Garfield poate fi numit, fără teama de a greși, unul dintre cele mai iconice și iubite personaje. Motanul portocaliu leneș a devenit, practic, un simbol universal foarte iubit. Cum a reușit creatorul Jim Davis să facă asta? Răspunsul său la această întrebare a fost destul de simplu: „Garfield este alter ego-ul tuturor”, potrivit Screenrant.com.

Înainte ca Davis să dea lovitura cu Garfield, el era un autor de benzi desenate asistent care încerca să reușească pe cont propriu. Lucra la imagini și le trimitea ziarelor din toată țara. Unele dintre benzile sale timpurii includeau Gnorm Gnat, dar succesul global a venit abia odată cu Garfield, care a apărut în 1978, într-o revistă.

Având în vedere că personajul Jon Arbuckle este prezentat ca un autor de benzi desenate, putem să-l vedem ca pe o proiecție a lui Jim Davis însuși. În ceea ce îl privește pe Garfield, motanul a fost inspirat de mai multe creaturi din viața autorului. Principalele surse de inspirație au fost pisicile cu care Jim Davis a crescut. Fiind fiul unui fermier, Davis a fost înconjurat de animale de fermă, inclusiv numeroase pisici.

Umorul lui Garfield a evoluat în timp

Încă de la prima sa apariție, Garfield s-a schimbat considerabil. Nu doar aspectul său este total diferit, ci și umorul său s-a modificat. Davis a recunoscut chiar într-un interviu că cele mai multe dintre gagurile inițiale ale lui Garfield erau bazate pe comportamente tipice ale pisicilor, exagerând trăsături pe care stăpânii de animale le-ar fi găsit familiare.

Totuși, de-a lungul anilor, Garfield a dezvoltat gaguri recurente unice pentru personaj, care nu aveau nimic de-a face cu faptul că este o pisică. Acest lucru l-a transformat într-o adevărată senzație. Cu toate acestea, implementarea gagurilor originale nu este principalul motiv pentru care Garfield este atât de popular.

Garfield le dă oamenilor permisiunea să fie leneși

„Trăim într-o perioadă în care ni se induce un sentiment de vinovăție pentru că mâncăm prea mult, dormim prea mult sau nu facem mișcare. Garfield nu doar că face toate aceste lucruri, dar este și ok cu asta. Cred că, într-un fel, ne ușurează vinovăția. Garfield este alter ego-ul tuturor”, spunea creatorul Jim Davis.

Garfield nu se simte vinovat pentru lucrurile pentru care oamenii simt remușcări. Două dintre activitățile preferate ale lui Garfield sunt să mănânce și să doarmă, iar gagurile care evidențiază acest lucru sunt numeroase. Uneori, Garfield mănâncă toată lasagna lui Jon înainte ca acesta să aibă șansa să ia o singură îmbucătură. Alteori stă în pat atât de mult încât Jon nu este sigur dacă se va mai ridica vreodată. Și ce au aceste gaguri în comun este că Garfield nu se simte rău pentru niciunul dintre ele.

Motanul a devenit un prieten familiar

Gagurile recurente iconice ale lui Garfield creează un sentiment de familiaritate cu personajul. De altfel, motanul stă pe spate într-unul dintre episoade și spune că lenea este contagioasă. Cu alte cuvinte, Garfield nu doar că s-a stabilit ca alter ego-ul nostru colectiv, dând frâu liber viciilor sale fără rușine, dar a devenit și cel mai bun prieten al nostru.

Practic, motanul portocaliu este ca prietenul cel mai bun, care te încurajează să mai apeși o dată pe butonul de snooze al alarmei, să sari peste antrenament și să te răsfeți cu mâncărurile preferate. Dar mai mult decât atât, Garfield reprezintă acea parte din noi care ne oferă permisiunea de a face aceste lucruri.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *