Frământatul, descris adesea prin expresia „a face cozonăcei”, este un comportament instinctiv în care pisica își împinge alternativ labele într-o suprafață moale, cum ar fi o pătură, de mai multe ori la rând, similar cu modul în care o persoană ar frământa aluatul.
Pentru multe pisici, frământatul începe devreme. Pisoii „fac cozonăcei” pentru a stimula producția de lapte de la pisica mamă atunci când sunt alăptați. Deoarece alăptarea și prezența feromonilor liniștitori ai pisicii mame încurajează un sentiment de mulțumire la puii de pisică, multe pisici vor continua să frământe până la vârsta adultă pentru a crea un sentiment similar de calm și relaxare, potrivit petmd.com.
În plus, pisicile au glande olfactive între degetele de la picioare. Atunci când frământă un obiect sau o persoană, mirosul lor se depune pe suprafața respectivă. Acest lucru îi permite pisicii să își marcheze teritoriul.
Unii experți au concluzionat, de asemenea, că pisicile frământă pentru a-și întinde mușchii și a-și elibera membrele de tensiune.
De ce frământă pisicile păturile?
Pisicile frământă păturile și alte obiecte moi din mediul lor din câteva motive:
- Pentru a crea un sentiment de relaxare și de eliberare de stres, deoarece frământarea obiectelor moi poate aminti pisicii de alăptare;
- Pentru a-și înmuia locul unde urmează să doarmă, un comportament observat și la felinele sălbatice;
- Să revendice păturile și alte obiecte moi ca fiind ale lor prin depunerea pe aceste obiecte a feromonilor lor unici din glandele olfactive dintre degetele de la picioare.
De ce își frământă pisica stăpânii sau pe alți oameni?
Este posibil ca pisica să te frământe pe tine din aceleași motive pentru care frământă pe pături și alte obiecte moi: relaxare, eliberare de stres sau pentru a înmuia materialul din locul de dormit înainte de a se așeza.
Atunci când pisica ta te frământă poate fi și un semn de afecțiune, deoarece frământatul este un comportament pe care îl făcea când era pisoi cu mama sa. Astfel, frământările pot transmite un sentiment de confort și siguranță față de tine. De asemenea, pisica ta te poate frământa pentru a te marca cu ajutorul glandelor cu feromoni din labele sale, revendicându-te ca fiind al său cu mirosul său unic.
Ar trebui să te îngrijorezi dacă pisica ta frământă tot timpul?
Acțiunea de frământare la pisici determină eliberarea în creier a dopaminei, o substanță chimică care ameliorează durerea și dă senzația de bine. Ca atare, frământarea crescută sau excesivă poate fi un semn că pisica ta nu se simte confortabil sau este anxioasă, iar frământarea ar putea fi o încercare de a se liniști.
Această eliberare de dopamină motivează pisica să continue să frământe pentru a primi cantități suplimentare de hormon, astfel încât frământarea excesivă poate fi un semn al unei tulburări comportamentale compulsive. Pisicile care se confruntă cu dureri provocate de o rană sau de artrită pot, de asemenea, să frământe pentru a-și întinde membrele și pentru a-și elibera tensiunea musculară.
Dacă observi că pisica ta frământă mai des decât de obicei, consultă medicul veterinar pentru a aborda orice probleme medicale sau comportamentale.