Se spune că pisicile au nouă vieți. Fie că dăm crezare sau nu acestui mit, este firesc să ne întrebăm cum reușesc ele să se urce atât de sus în copaci sau pe clădiri și, uneori, să scape nevătămate fără ajutorul nimănui. De multe ori, când oamenii văd o pisică blocată sus, încearcă imediat să o ajute, dar poate ar trebui să ne oprim puțin și să ne gândim la acest fenomen, notează Santeplusmag. De ce pisicile se cațără în copaci, dacă nu mai pot coborî singure?
Ce înseamnă când pisicile se cațără în copaci și nu mai pot coborî
Dacă pisica ta locuiește într-o casă, fiind foarte independentă, va avea tendința să exploreze atât interiorul casei, cât și grădina. Una dintre activitățile preferate ale pisicilor este cățăratul pe acoperișuri sau în copaci. Acest comportament le oferă un sentiment de putere și le reamintește de natura lor de prădători. Fiind la înălțime, ele pot observa tot ce se întâmplă în jurul lor. De asemenea, este un loc unde se simt în siguranță, departe de zgomote puternice, câini agresivi sau străini.
Chiar și pisicile care locuiesc în apartamente simt nevoia să urce în locuri înalte, precum acoperișuri sau mobilă. Cel mai intrigant este că, după ce ajung în vârful copacilor cu o viteză impresionantă, încep să miaune tare, semnalând că nu mai pot coborî singure. În astfel de situații, proprietarul sau cineva din apropiere trebuie să intervină. Dar de ce se întâmplă asta?
Capacitatea pisicilor de a urca rapid pe suprafețe verticale, cum ar fi trunchiurile copacilor, nu este surprinzătoare. Ele sunt prădători agili, capabili să ajungă în vârf în câteva secunde, căutând un loc sigur unde sunt convinse că inamicii nu le vor putea urmări. Însă, în ciuda ușurinței cu care urcă, coborârea este mult mai dificilă.
Curaj la urcat, teamă la coborât
Pisicile urcă pentru a scăpa de pericole, pentru a avea o vedere panoramică asupra împrejurimilor sau pentru a urmări o pradă. Urcarea este facilitată de ghearele lor curbate în spate, care le oferă aderență. Însă, aceste gheare sunt și motivul pentru care le este dificil să coboare. Anatomia lor le împiedică să coboare ușor cu capul înainte, poziția naturală pentru coborâre ar fi cu spatele, dar aceasta este foarte inconfortabilă și nesigură pentru ele.
Pisicile preferă să încerce să coboare cu capul înainte, dar acest lucru este periculos și adesea le face să ceară ajutor. Totuși, unele dintre ele sunt mai inteligente și reușesc să găsească singure o soluție. În schimb, pisicile de rasă pură sunt mai predispuse să aibă nevoie de ajutor din partea oamenilor pentru a se da jos din copac.
Dacă pisica ta rămâne blocată în copac, poți încerca să o atragi cu mâncare de jos. Dacă este foarte flămândă, poate prinde curaj să coboare. În cazul în care nu funcționează, o scară te poate ajuta. Totuși, dacă alegi să folosești o scară, este important ca persoana care încearcă să salveze felina să fie cineva cunoscut de ea, pentru a evita reacții defensive, precum zgâriatul sau chiar încercarea de a sări în gol.