Mieunatul, băgatul lăbuței sub ușă sau zgârierea ușii sunt doar câteva dintre lucrurile ciudate pe care pisicile le fac în jurul ușilor închise. Dar de ce?
Dacă ai observat vreodată o pisică în fața unei uși închise, probabil ai remarcat cât de mult pare să fie deranjată de aceasta. S-ar putea să își bage o lăbuță pufoasă sub crăpătura ușii, să înceapă să zgârie ușa sau chiar să o atace în timp ce miaună agitat. Dar de ce par pisicile să urască atât de mult ușile închise?
Atât evoluția, cât și proprietarii de animale joacă un rol în acest comportament, spun experții citați de livescience.com
Pisicile sunt creaturi curioase prin natura lor și le place să fie la curent cu tot ce se întâmplă în teritoriul lor, care include casa proprietarului.
Acest control le ajută să supraviețuiască în sălbăticie, dar poate duce la comportamente pe care noi le interpretăm ca fiind ciudate, cum ar fi atacarea unei uși.
„Pisicilor le place să controleze accesul la spații și la nevoile de bază vitale și teritoriu”, a explicat Ingrid Johnson, consultant comportamental pentru pisici. „Acest lucru nu le face rele. Nu le face altceva decât o specie care este atât prădător, cât și pradă, care trebuie să vâneze pentru a supraviețui, dar care trebuie, de asemenea, să se simtă în siguranță în mediul lor.”
O ușă închisă lovește toate cele trei „C-uri teribile” pe care comportamentalistul pentru pisici Jane Ehrlich le identifică: pisicilor nu le place să nu aibă alegere, nu le place să nu fie în control și nu le place schimbarea. Deși pisicile nu doresc neapărat să fie implicate în ceea ce se întâmplă dincolo de ușă, ele doresc să știe ce se întâmplă.
De asemenea, pisicile se bucură de atenția proprietarilor lor — ceea ce o ușă închisă elimină. Un studiu din 2017, publicat în jurnalul Behavioural Processes, sugerează că majoritatea pisicilor preferă interacțiunea umană în detrimentul altor stimuli, inclusiv mâncarea și jucăriile. Și pisicile nu înțeleg că o ușă închisă este temporară, a adăugat Johnson.
Pentru a ajuta la reducerea anxietății pisicilor, proprietarii ar trebui să mențină consistența în zonele din casă la care pisicile pot avea acces, a recomandat Johnson. De exemplu, dacă nu vrei ca pisica ta să intre în sufragerie, nu bloca accesul doar când ai vizitatori; fă acest lucru permanent.
Deși pisicile manifestă adesea comportamente de căutare a atenției în jurul ușilor închise, uneori pot fi cu adevărat stresate. Comportamente precum vocalizări frenetice, urechi lăsate pe spate și sâsâituri indică faptul că o pisică este cu adevărat supărată, a spus Sueda.
Dacă proprietarii au îngrijorări legate de comportamentul pisicii lor, ar trebui să viziteze un veterinar pentru a exclude eventualele probleme de sănătate.