De la agonie la extaz: Cum s-a transformat în câteva luni Adăpostul Public Suceava. Modelul CJ Ilfov, implementat cu succes de Roxana Ciornei la Suceava (FOTO / VIDEO)

colaj-suceava

La Adăpostul Public Suceava, care era în octombrie într-o situație critică:

  • Nu se mai eutanasiază câini.
  • 500 de cuști noi au fost construite pentru câinii din adăpost.
  • Se face educație în școli și grădinițe prin proiectul „Învață să mă iubești!”.
  • Numărul adopțiilor a crescut – cel puțin un câine pe zi își găsește o familie.
  • Bradul de Crăciun din Suceava a fost aprins de iubitorii de animale.

Cine spune că omul nu sfințește locul, greșește!

Roxana Ciornei este o „mână de om” hotărâtă, care știe ce vrea și, mai ales, cum să-și atingă scopurile. Nu a făcut politică, nici nu și-a dorit, dar a devenit, mai degrabă din întâmplare, consilier local. Totul pentru a putea avea grijă de animale. Cei din Suceava o cunosc de mulți ani, iar ceilalți au auzit de ea odată cu izbucnirea războiului din Ucraina. În 2022, prin organizația Casa lui Patrocle, Roxana a ajutat numeroși ucraineni care au intrat în România împreună cu animalele lor de companie. A ajutat nu doar animalele lor, dar i-a ajutat și pe mulți dintre ei.

Din această vară, Roxana Ciornei, din poziția de consilier local, se ocupă cu organizarea Adăpostului Public Suceava. Ea și-a promis că îl va schimba. A început cu o vizită la București, pentru a învăța din modelul implementat cu succes la CJ Ilfov de către Hilde Tudora. „Nu am inventat mersul pe jos sau roata”, spune ea, „am mers la București cu carnețelul în mână și am preluat cele mai bune idei”.

Interviul acordat de Roxana Ciornei pentru Pets&Cats:

Reporter: Cum v-a venit ideea aprinderii bradului de Crăciun de către iubitorii de animale?

Roxana Ciornei: Duminică am avut privilegiul de a aprinde luminițele din bradul de Crăciun din Suceava. Am fost onorați să fim noi, iubitorii de animale, cu telecomanda în mână. A fost un moment frumos și emoționant. Ne-am strâns aproximativ 40-50 de persoane, fiecare cu animalul de companie. În aceeași zi, am organizat și un târg de adopții, iar 4 dintre cei 13 căței prezenți au plecat în familii iubitoare. Aceasta este cea mai mare satisfacție pentru noi.

Reporter: Cum ați ajuns din mediul privat la stat?

Roxana Ciornei: Adăpostul de la Suceava era, sincer, un lagăr. Anul trecut, 700 de căței au murit – 295 prin eutanasiere, iar restul din cauze naturale. Extrem de mulți. Dar lucrurile s-au schimbat odată cu noua administrație și cu primarul Vasile Rîmbu, care ne-a dat mână liberă. Am preluat conducerea adăpostului și am spus din prima zi: STOP eutanasierii. Din luna iulie nu s-a mai eutanasiat niciun câine. Am angajat medici veterinari care sterilizează, vaccinează și oferă asistență medicală câinilor. Acum, avem 500 de câini în adăpost, toți vaccinați, deparazitați, microcipați, iar aproape toți adulții sunt sterilizați.

Reporter: Iarna este o provocare pentru animale. Cum v-ați pregătit?

Roxana Ciornei: Am schimbat toate cuștile – 500 de cuști noi! A fost un efort considerabil, dar nu ne oprim aici. Avem nevoie în continuare de sprijin. Nu acceptăm donații în bani, dar primim cu recunoștință bunuri: hrană pentru animale, pături, castroane, jucării sau materiale de construcții.

Reporter: Cum merge programul de adopții?

Roxana Ciornei: Din ce în ce mai bine! Avem cel puțin un câine adoptat pe zi. Muncim mult la acest capitol și ne implicăm inclusiv în educație.

Reporter: Ce presupune campania de educație?

Roxana Ciornei: Derulăm proiectul Învață să mă iubești! în școli și grădinițe. Recent, am vizitat o școală din Suceava unde copiii ne-au desenat căței și pisici. A fost un moment extraordinar. Vom expune desenele la adăpost pentru ca toți cei care ne vizitează să vadă cât de puternică poate fi legătura emoțională dintre copii și animale.

Reporter: Ce planuri aveți pentru 2025?

Roxana Ciornei: Anul viitor ne vom concentra pe sterilizări masive. Începem din februarie, în colaborare cu Animal Society, atât pentru câinii fără stăpân, cât și pentru cei din gospodării. Trebuie să înțelegem că sterilizarea este singura soluție pentru a opri înmulțirea necontrolată. Este o obligație legală, dar și morală. În paralel, ne vom intensifica eforturile pentru adopții responsabile.

Reporter: Proiectul de lege privind interzicerea eutanasierii câinilor sănătoși a fost adoptat tacit de Senat. Ce părere aveți?

Roxana Ciornei: Dacă aș avea o singură dorință de Crăciun, aceasta ar fi ca legea să treacă și de Camera Deputaților. Am spus mereu: „A ucide un câine sănătos este o crimă.”

Reporter: Un mesaj pentru iubitorii de animale?

Roxana Ciornei: Crăciunul nu este despre artificii și petarde, ci despre iubire și liniște. Zgomotele puternice sperie îngrozitor animalele, iar unele își pot pierde viața. Gândiți-vă la asta înainte de a aprinde o petardă, nu cred că v-ați dori să știți că distracția dumneavoastră poate ucide. Să aveți sărbători frumoase și liniștite!

Surse foto / video: Facebook / Adăpostul Public Suceava

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *