Depresia de iarnă la câini: care sunt semnele și cum gestionezi situația?

caine iarna Sursa foto: freepik.com

Fără să fie dovedită științific, poate unii dintre voi ați observat o anume „depresie de sezon” la blănoși odată cu instalarea iernii. Un specialist în comportamentul animalelor, Vlad Vancia, ne spune la ce să fim atenți pentru a preveni ori gestiona mai bine impactul negativ pe care iarna l-ar putea avea asupra câinilor.

Ce este depresia de iarnă la câini

Americanii folosesc termenul de „Seasonal Affective Disorder”, pe scurt SAD, („trist” în limba română) în cazul oamenilor care suferă de această tulburare afectivă sezonieră, apărută în special iarna. Pe scurt, SAD e un tip de depresie, persoana afectată simțindu-se cu energia la pământ și având o stare de spirit proastă.

Dacă ar putea vorbi, poate că și prietenii noștri blănoși și-ar descrie stările la fel. Ar trebui să fim atenți dacă observăm o serie de schimbări de comportament – poate patrupedul dorme mai mult, are tendința să mănânce mai mult și în general este mai puțin activ fizic.

Depresia intervine dacă un câine este plictisit pe termen lung

Depinde de rutina zilnică a câinelui și cât de mult și în ce fel se modifică ea pentru a putea vedea dacă e vorba de o schimbare cu adevărat. Un lucru este cert însă – toți câinii pot suferi dacă nu au activitate, spune Vlad Vancia, biolog specializat în etologie canină.

„Din cauza vremii mai puțin plăcute și pentru că este întuneric, oamenii nu-și mai scot la fel de mult câinii la plimbare, care devin astfel mai plictisiți. Depresia poate să intervină dacă un câine este plictisit pe termen lung – adică nu mai are chef de ieșit la plimbare sau de joacă. Chiar dacă i se oferă această oportunitate de a ieși, de a se plimba, el nu face nimic”, explică Vlad.

Sursa foto: Vlad Vancia

Totul ține de nevoile câinelui. Fiecare individ are nevoie de hrană, adăpost, dar și de socializare, stimulare mentală și posibilitatea să facă alegeri.

Sfaturi practice

Pe cât posibil, faceți plimbările la lumina zilei, pentru ca patrupedul să poată absorbi vitamina D în mod natural.

Cu toate că studiile clinice ale SAD la câini încă nu s-au încheiat, unele dintre descoperiri arată că, la fel ca în cazul oamenilor, creierul câinilor eliberează mai multă melatonină când perioadele cu lumină scad foarte mult. Deși există o predispoziție mai mare la câinii din nordul extrem, precum cei care trag la sanie, într-o măsură mai redusă pot fi afectați și câinii din regiunile mai sudice, precum Europa. Iar în aceste situații, mișcarea poate fi foarte benefică.

Drept urmare, chiar și pentru câinii de talie mică, simpla plimbare în lesă pentru o oră, două nu-l obosește neapărat fizic, e de fapt o stimulare mentală.

„Dacă nu putem ieși afară din cauza vremii, putem chema la noi acasă niște prieteni care poate au un câine și astfel facem un play-date (întâlnire la joacă). Pentru partea de stimulare mentală, putem face exerciții de dresaj, prin metode pozitive desigur, sau putem folosi diverse tipuri de puzzle-feeders (dispozitiv de hrană interactiv) pentru mâncarea zilnică, care să prelungească perioada de hrănire și să-i pună mintea la contribuție”, explică Vlad.

Și dacă nu ai timp, chef sau energie pentru plimbări dese și lungi?

Vlad vorbește în acest caz de conceptul de enrichment (îmbogățire comportamentală) care ar fi, pe scurt, un proces dinamic prin care creștem diversitatea experiențelor pozitive, din viața unui animal, în funcție de nevoile lui.

„De exemplu, când vii acasă de la muncă, îi aduci câinelui un băț din parc și, dacă-și dorește, îl miroase sau se joacă cu el. Asta e deja un plus în viața lui decât dacă nu i-ai fi adus nimic. Iar dacă îi aduci ceva nou de mirosit în fiecare zi, câinele își îmbogățește experiența de mirosuri și îl poate face să fie mai atent data viitoare când merge în parc”, completează Vlad.

Nu uitați că schimbările survenite în propria dumneavoastă rutină îl afectează și pe blănos. Asta pentru că el este capabil să simtă și să preia din stările pozitive ori negative ale stăpânului, potrivit unui studiu realizat în 2016 și publicat în The Royal Society Publishing. Iar un alt studiu, apărut în 2019 în Nature, arată că nivelurile de stres sunt sincronizate între câinii și stăpânii lor.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *