Deținuții de la Jilava dau o mână de ajutor: construiesc căsuțe noi pentru câinii din adăpostul public Buftea

sursa foto: Pixabay sursa foto: Pixabay

Pentru a face față lipsei de forță de muncă, Penitenciarul Jilava și Fundația „Ilfov Împreună”, creată de Consiliul Județean Ilfov, au semnat un protocol pentru desfășurarea unor acțiuni de voluntariat. În acest context, cinci deținuți, sub supravegherea agenților de poliție penitenciară, lucrează zilnic câte opt ore la construirea de cuști pentru câinii adăpostiți la Buftea. Proiectul se derulează până pe 29 noiembrie 2024, iar până în prezent au fost finalizate 11 cuști dintr-un total de 40 planificate.

Deținuții de la Jilava construiesc cuști pentru câinii din adăpostul public Buftea

Penitenciarul Jilava colaborează cu diverse instituții de stat și parteneri privați, având în prezent 20 de puncte de lucru active. În adăpostul public Buftea se află în jur de 150 de câini, iar la Brănești sunt aproximativ 250 de animale. Persoanele interesate să le ofere un cămin acestor patrupede trebuie să știe că adopțiile sunt complet gratuite.

„În adăposturi, cuștile nu rezistă mai mult de de un an. Câinii le rod. De stres, de plictiseală, de frustrare. Orice mână de ajutor este binevenită, cu atât mai mult acum, în sezonul rece, când nevoile în adăposturi sunt mult mai mari. În plus, forța de muncă este mereu o provocare în orice domeniu, așa că mulțumesc reprezentanților Penitenciarului Jilava pentru această colaborare”, a declarat Hilde Tudora, director Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov.

Câte cuști s-au făcut până acum

Până acum, deținuții au reușit să construiască 11 cuști din cele 40 aflate în plan: „Colaborăm foarte bine cu cei cinci oameni de la penitenciar. Muncesc la foc automat, știu ce au de făcut, sunt respectuoși, vorbesc frumos și vin cu soluții, atunci când întâmpinăm câte o problemă”, a precizat Cătălin Nedelcu, responsabilul de proiect din partea Protecției Animalelor Ilfov.

La ora actuală, Penitenciarul Jilava are 20 de puncte de lucru la instituții de stat și parteneri privați: „E un prim pas spre comunitate, spre reintegrarea socială. Deținuții schimbă mediul, ies din penitenciar, sub supraveghere și rezultatele muncii lor se văd efectiv la finalul programului, pentru că sunt palpabile. Acest lucru îi disciplinează și îi responsabilizează. Și mai e un astepct, deloc de neglijat: Dacă nu ai nimic de făcut, timpul trece greu, dar când ești ocupat, nici nu realizezi cum zboară”, a explicat Ionela Chiper, purtătoarea de cuvânt a Penitenciarului Jilava.

În adăpostul public din Buftea sunt circa 150 de câini, în timp ce la Brănești se află în jur de 250 de animale. Adopția acestor animale este gratuită.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *