Dinți sănătoși la pisici: cât de importantă este sănătatea dentară și cum o poți menține

pisica dantura Sursa foto: Freepik

La fel ca în cazul câinilor, și micile feline au mare nevoie de îngrijirea danturii. O dantură sănătoasă poate preveni apariția multor afecțiuni și le-ar putea prelungi viața. Cu toate acestea, mulți stăpâni acordă atenție îngrijirii orale abia după apariția primelor probleme.

Îngrijirea dentară a pisicilor

Mai mult de jumătate dintre pisicile cu vârste de peste 4 ani suferă de afecțiuni ale danturii, potrivit celor mai recente studii. Cel mai adesea, primele semne care indică astfel de probleme sunt marile depuneri de tartru sau plăci, respirație urât mirositoare sau chiar scăderea apetitului pentru mâncare.

Printre cele mai răspândite boli ale unei danturi cu probleme sunt gingivita (inflamația gingiilor), parodontita (care acționează în mai multe moduri, inclusiv prin gingivită) și resorbția dentară (eroziunea dintelui).

Recomandări veterinare pentru dinții pisicii

Riscurile de apariție a acestor afecțiuni scad foarte mult dacă sunt aplicate câteva recomandări ale medicilor veterinari.

În primul rând, o dantură sănătoasă ajută pisicile să poată mânca mai bine, să nu aibă dureri în timp ce mestecă și le ferește de un disconfort care poate duce la o stare generală proastă.

La fel de important, afecțiunile dinților și o igienă orală proastă pot duce la dezvoltarea unor bacterii în gura pisicilor, dar și a altor afecțiuni generalizate în corp, precum afecțiuni cronice ale rinichilor. Din acest motiv, prevenția pornește cu o bună igienă orală.

dantura pisica
Sursa foto: Freepik

Ce poți face pentru sănătatea dentară a pisicii tale

  • Cel mai întâlnit sfat al medicilor veterinari este curățarea danturii pisicii cu o periuță și o pastă de dinți speciale pentru pisici. Curățarea regulată a dinților ar trebui să facă parte din rutina zilnică a animalului de companie. Cu toate că inițial s-ar putea să simtă un disconfort și nu le va plăcea această activitate, este recomandat ca o dată pe zi să le fie curățată dantura. Poți începe cu o cantitate mică de pastă pe care pisica să o lingă direct de pe deget. Apoi puteți folosi o periuță care se prinde pe deget. Este bine să aveți și recompense pentru a-i da pisicii la final, pentru a asocia, astfel, cu un lucru pozitiv.
  • Recompensele și jucăriile pentru ros au un rol complementar, mai ales atunci când pisica nu tolerează prea bine curățarea dinților cu periuța. Oferirea de recompense poate fi o metodă delicioasă prin care pisica să-și curețe singură dinții. Trebuie avut grijă să nu conțină ingrediente care ar putea fi nesănătoase. La fel, jucăriile pentru dentiție au același rol de a elimina reziduurile din dantură. Ideal este să nu fie ușor de distrus și să nu conțină părți care pot fi înghițite.
  • Hrana uscată special adaptată pentru îmbunătățirea sănătății dentare a pisicii are un rol similar cu cel al recompenselor. Forma boabelor și dimensiunile mai mari acționează asemenea unei periuțe de dinți în momentul în care pisica le mestecă. În plus, la fel ca alte tipuri de hrană, ea oferă toți nutrienții de care are nevoie pisica. Cel mai bine este să vă adresați medicului pentru o astfel de dietă.
  • În general o dietă sănătoasă ajută întregul organism al pisicii, inclusiv dantura. Este recomandat ca mesele principale ale pisicii să fie formate din hrana specială pentru pisici, fie ea uscată sau umedă. Pentru a o recompensa cu mici bunătăți, este bine să vă orientați către alimente sănătoase, morcov sau broccoli gătit, castravete sau carne slabă, precum somon sau ton gătit, cantități mici de ulei de pește. Cu toate cu zahărul nu este neapărat toxic pentru pisici, el nu are niciun fel de valoare nutritivă pentru ele și mai mult de atât va avea efecte foarte nocive asupra danturii.
  • Atenție la mirosurile urâte din respirația pisicii, deoarece ele pot fi un prim semn al apariției bacteriilor periculoase. Bacteriile bune, precum probioticele care pot fi prezente în hrana specializată pentru pisici, ajută la menținerea unui echilibru în sănătatea pisicii. Însă ele pot fi dezechilibrate de bacteriile dăunătoare, care își manifestă prezența prin mirosurile urâte. Acestea pot duce la apariția plăcii, care înconjoară dinții, iar ulterior, în combinație cu saliva, la dezvoltarea tartrului. În aceste situații este recomandat un detartraj profesional, care poate fi repetat periodic, însă nu la fel de des ca la oameni.
  • Nu în ultimul rând, trebuie să vă faceți timp pentru controalele regulate ale pisicii la medicul veterinar. Cei mai mulți medici vor verifica automat și starea dentară a pisicii, dar îi puteți face și un control specializat de stomatologie veterinară.

Luna februarie este marcată în diferite regiuni ale lumii drept luna sănătății dentare a animalelor de companie.

Surse: petmd.com, cats.org.uk, Cornell University Feline Health Center, kinship.com

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *