Animalele de companie pot dezvolta, de asemenea, diverse tipuri de alergii, asemănătoare cu cele ale oamenilor. Medicul veterinar Beatrice Ilea ne-a dezvăluit care sunt acestea.
Când vine vorba de câini, aceștia se pot confrunta cu:
Alergii alimentare la carne de pui, vită, grâu, porumb, soia, lactate. Acestea se manifestă prin mâncărimi intense, iritații ale pielii, probleme digestive (diaree, vărsături) sau infecții ale urechilor.
Alergii la factori de mediu (atopia) la polen, praf, acarieni, mucegai, puf de la plante. Se manifestă prin piele uscată și iritată, scărpinat excesiv, lins frecvent, infecții ale pielii, roșeață sau căderea părului.
Alergii la mușcături de purici sau dermatita alergică la purici ca reacție la saliva puricilor provoacă mâncărime intensă, în special la baza cozii, piele iritată, cruste și pierderea părului.
Alergii de contact, ca urmare a contactului cu diverse materiale sau substanțe precum detergenți, iarbă, produse de curățenie sau anumite metale (ex: nichel). Se manifestă prin roșeață, iritație, mâncărimi localizate în zonele care au venit în contact cu alergenul.
De menționat că simptomele alergiilor la câini variază de la mâncărimi ușoare la reacții severe și necesită adesea intervenția unui medic veterinar pentru diagnostic și tratament adecvat.
Nici pisicile nu sunt ferite de aceste afecțiuni. Acestea pot dezvolta în mare măsură același tip de alergii ca și câinii:
Alergii alimentare la proteine din carne (pui, vită, pește), lactate, ouă, grâu, soia, porumb și se manifestă prin mâncărimi, vărsături, diaree, infecții ale pielii sau ale urechilor.
Alergii la factori de mediu (atopia) declanșate de polen, praf, acarieni, mucegai, puf de plante, fum de țigară și provoacă mâncărimi intense, lins excesiv, scărpinat, roșeață a pielii, iritații, căderea părului, infecții secundare.
Alergii la mușcături de purici (dermatita alergică la purici) ca reacție la saliva puricilor și se manifestă prin mâncărime severă, piele iritată, leziuni pe piele, cruste, căderea părului (mai ales în jurul cozii și pe spate).
Alergii de contact, ca urmare a contactului cu anumite produse de curățenie, detergenți, parfumuri, metale sau materiale (cum ar fi lână sau plastic). Se manifestă prin iritații ale pielii, roșeață, mâncărime, cruste sau vezicule la punctul de contact.
Alergii respiratorii provocate de praf, acarieni, polen, mucegai, fum de țigară și se manifestă cu strănut, tuse, respirație dificilă, secreții nazale.
La fel ca în cazul câinilor, simptomele alergiilor la pisici pot varia de la ușoare la severe și pot necesita diagnostic și tratament din partea unui medic veterinar.
Sursa foto: Wirestock | Dreamstime.com