Câinii au tendința instinctivă de a-și linge rănile. Este răspunsul lor natural la durere sau disconfort, fiind singurul mod prin care pot încerca să se vindece. De-a lungul istoriei, chiar și în societățile antice, s-a crezut că saliva câinelui are proprietăți vindecătoare, capabile să trateze și rănile umane. Această credință are un sâmbure de adevăr, dar în timp a fost exagerată, transformându-se într-un mit, susține American Kennel Club.
Câinii și obiceiul de a-și linge rănile: ce trebuie să știi
Saliva câinilor are unele proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Studiile arată că saliva câinelui, dar și cea a oamenilor poate combate bacterii precum Escherichia coli și Streptococcus canis. În plus, limba câinelui curăța rana, îndepărtând murdăria. Cu toate acestea, eficiența sa este limitată și nu poate înlocui produsele antiseptice moderne.
Dincolo de beneficiile minore, linsul rănilor are mai multe dezavantaje. Lingerea excesivă irită zona afectată, favorizează infecțiile și poate duce la alte răni.
În cazul rănilor chirurgicale, acest obicei poate descompune suturile și redeschide rana, complicând procesul de vindecare. Din acest motiv, câinii sunt trimiși acasă de medicul veterinar cu gulere speciale, care împiedică accesul la rană, până la vindecarea completă (aproximativ 10-14 zile).
Alternativa modernă: cum să ai grijă de rănile câinelui
Pentru a preveni complicațiile, trebuie să ai o trusă de prim ajutor pentru câini, dotată cu produse adecvate pentru îngrijirea rănilor. Dacă rana este superficială, spală ușor zona, clătește-o și usuc-o. Veterinarul îți poate recomanda spray-uri antiseptice pentru tratarea zgârieturilor sau a tăieturilor minore. În cazul rănilor profunde, mergi de urgență la medicul veterinar.
Câinii activi, care participă la competiții sau sporturi, sunt mai predispuși la accidente. În aceste cazuri, antibacterienele și bandajele devin indispensabile. Asigură-te că ai la îndemână trusa de prim ajutor atunci când pleci la drum cu patrupedul tău.
Ce să faci dacă patrupedul nu renunță la acest obicei
Unii câini nu pot rezista tentației de a-și linge rana. Iată câteva soluții:
Pentru linsul labei: Pune un bandaj special sau chiar un ciorap fixat cu bandă adezivă chirurgicală.
Acoperă rănile: Un tricou ajustat poate proteja rana, permițând și aerisirea.
Costume speciale: Acestea sunt o opțiune eficientă și confortabilă, multe modele fiind concepute să fie îndepărtate rapid.
Gulere de protecție: Gulerul sau conul clasic este cea mai sigură metodă de a împiedica accesul câinelui la rană, mai ales când nu îl poți supraveghea.
Veterinarii atrag atenția că orice protecție aplicată pe rană trebuie să fie bine poziționată, pentru a nu împiedica circulația sângelui sau accesul oxigenului, esențial pentru vindecare.
Deși saliva câinelui are unele calități benefice, medicina modernă oferă soluții mult mai eficiente pentru tratarea rănilor. Acum îți poți proteja patrupedul de complicații cu ajutorul produselor antiseptice. Trusa de prim ajutor pentru animale devine, astfel, un element necesar în îngrijirea lor.