Alimentația este un pilon central al sănătății animalelor de companie, iar întrebările care se referă la frecvența modificării dietei preocupă mulți stăpâni. Deși varietatea poate părea o idee bună, de fapt, o alimentație echilibrată și constantă este esențială.
„În general, dieta unui animal de companie nu necesită schimbări frecvente, iar stabilitatea alimentară este de preferat. Schimbările regulate în dietă pot fi stresante pentru sistemul digestiv al câinilor și pisicilor, deoarece acestea au un microbiom intestinal adaptat la un anumit tip de hrană. Puteți, în schimb, să adăugați cu moderație recompense sau fructe și legume”, subliniază doctorul veterinar Mădălina Labeș pentru PetsCats.ro.
Cum introducem hrana nouă în alimentația animalului
Cu toate acestea, dacă situația o impune sau dacă doriți să schimbați meniul, trebuie să țineți cont de următorul plan de tranziție pentru a evita ca introducerea noii alimentații sa producă efecte nedorite animalului:
- Ziua 1-3: 75% hrană actuală + 25% hrană nouă.
- Ziua 4-6: 50% hrană actuală + 50% hrană nouă.
- Ziua 7-9: 25% hrană actuală + 75% hrană nouă.
- Ziua 10: 100% hrană nouă.
„Nu este obligatoriu să variați dieta animalului de companie dacă acesta este sănătos și hrana este potrivită pentru nevoile sale. Totuși, dacă simțiți nevoia de diversitate, introduceți schimbările treptat și consultați medicul veterinar pentru a vă asigura că dieta rămâne echilibrată. Evitați schimbările frecvente doar pentru că pare o idee bună – stabilitatea alimentară este, de obicei, cea mai bună alegere”, subliniază medicul veterinar.
Cum procedăm în cazul unui animal mofturos
Gestionarea unui animal de companie mofturos poate fi o provocare pentru stăpân, dar cu răbdare și strategie, se poate rezolva și această situație.
Pentru început, este recomandat să identificați cauza refuzului: fie vorbim despre probleme medicale (afecțiuni dentare sau gastrointestinale), fie este vorba despre stres sau schimbări în rutină (schimbarea locuinței, introducerea unor noi membri în familie), fie este vorba despre hrana nepotrivită (gust, textură sau miros).
„Puteți încerca să experimentați cu tipuri de hrană: încercați mâncăruri uscate, umede sau o combinație. De asemenea, puteți schimba sursa de proteine (unele animale pot prefera puiul, peștele sau mielul), textura și temperatura. Se poate încălzi ușor hrana umedă pentru a fi mai atrăgătoare datorită mirosului intensificat”, explică dr. Mădălina Labeș.