Există rase de câini sau pisici mai predispuse la stres și cum le ajutăm?

Foto: Canva Foto: Canva

Unele rase de câini și pisici sunt mai predispuse la probleme de sănătate mintală din cauza trăsăturilor lor genetice sau comportamentale. Rasele cu predispoziții la probleme de sănătate mintală nu sunt mai puțin iubitoare, dar necesită o atenție specială din partea stăpânilor lor.

Care sunt rasele de câini ș pisici mai vulnerabile?

„Exista animale predispuse la probleme de sănătate mentală, de aceea este foarte importantă informarea și discuția cu un medic veterinar înainte de a adopta un animal de companie”, explică medicul veterinar Mădălina Labeș pentru Pets&Cats. De asemenea, trebuie avut în vedere că există anumiți factori care contribuie la această predispoziție, cum ar fi:

  1. Istoricul genetic – Rasele intens selecționate genetic pot dezvolta temperamente specifice care le fac mai vulnerabile. De exemplu rasele brahicefalice, Golden Retriever, Labrador.
  2. Nivelul de energie și inteligență – Rasele active și inteligente necesită multă stimulare mentală. Lipsa acesteia duce la comportamente compulsive sau stres. De exemplu:  Ciobanesc german, Rottweiller, Border Collie, Asutralian Shepperd.
  3. Atenția și atașamentul față de stăpân – Animalele foarte atașate emoțional pot dezvolta anxietate de separare mai ușor. De exemplu: Bichon, Chihuahua, Yorkshire Terrier.

Pisicile nu sunt nici ele imune. Rase precum Abisiana sau Siameza, cunoscute pentru energia și afecțiunea lor față de stăpân, pot dezvolta anxietate dacă nu sunt stimulate corespunzător. Scottish Ford este, de asemenea, o pisică mai vulnerabilă.

„Rasele menționate pot trăi fericite și echilibrate dacă nevoile lor specifice sunt îndeplinite. Există suplimente și medicamente pentru reducerea stresului, însă acestea ar trebui administrate doar la indicația și în dozajul stabilit de medicul veterinar, în urma unui consult. La momentul actual, avem pe piața din România suplimente pe bază de L-triptofan, valeriană, ulei de CBD și chiar gabapentin în cazurile cele mai grave”, explică medicul veterinar.

Semnele depresiei la pisici și câini includ:

  • Comportament modificat: apatie, lipsă de interes, retragere, agresivitate sau comportament compulsiv.
  • Modificări ale apetitului și somnului: pierdere sau creștere a apetitului, somn excesiv sau insomnie.
  • Probleme fizice: igienă redusă (mai ales la pisici), blană deteriorată, lins excesiv în unele părți ale corpului (membre, pernuțe, zona inghinală), probleme digestive (diaree).

Cum prevenim problemele de sănătate mintală?

Problemele de sănătate mintală pot fi gestionate sau prevenite prin câteva măsuri simple, dar eficiente. Potrivit medicului veterinar Mădălina Labeș, acestea pot fi:

  1. Exerciții regulate și stimulare mentală – Activitățile interactive sunt esențiale pentru rasele inteligente și energice. Fără acestea, animalele pot dezvolta stres cronic.
  2. Rutine stabile – Schimbările bruște în program sau de mediu pot fi extrem de stresante pentru animale. Este important să păstrăm o rutină constantă.
  3. Socializare – Expunerea treptată la oameni, alte animale și la medii noi este o modalitate potrivită de a reduce anxietatea și teama.
  4. Consultarea unui medic veterinar – Dacă observați comportamente neobișnuite sau semne care indică stresul, este importantă discuția cu un specialist. Un medic veterinar poate recomanda soluții adaptate.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Foto: Canva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *