Floarea care îţi poate ucide pisica în câteva ore. Motivul pentru care este toxică pentru pisici

sursa foto: UK Pets sursa foto: UK Pets

Dacă ai pisici, trebuie să fii foarte atent la prezența crinilor în locuință. Toată floarea, inclusiv tulpina, frunzele, polenul și apa din vază, reprezintă un pericol major pentru feline. Chiar și ingerarea unei cantități mici dintr-o frunză sau petală ori consumul apei din vază poate duce rapid la insuficiență renală acută, putând fi fatală în câteva ore sau zile.

De ce sunt crinii toxici pentru pisica ta

Pisicile sunt, aparent, singura specie care dezvoltă insuficiență renală în urma intoxicării cu crini, o cauză probabilă fiind metabolismului lor unic, diferit de cel al altor animale. Acest metabolism specific le face mai vulnerabile la toxinele conținute de crini.

Simptomele de intoxicație la pisici sunt vizibile la scurt timp după contactul cu crinii. Printre primele semne se numără scăderea activității, salivarea excesivă, vărsăturile și pierderea poftei de mâncare. Aceste simptome pot apărea până la 12 ore de la ingestie. Dacă intoxicația evoluează, problemele renale încep să se manifeste între 12 și 24 de ore și includ urinarea frecventă și deshidratarea, notează Moderncat.

În cazul în care bănuiești că pisica a consumat sau a intrat în contact cu un crin, este important să o duci imediat la veterinar. În astfel de situații este util să fotografiezi floarea sau să pui crinul într-o pungă sigilată, pentru a-l ajuta pe medic să identifice rapid planta. De asemenea, orice polen de pe blana pisicii trebuie spălat imediat cu multă apă, ca să nu existe riscul să-l înghită în timp ce se îngrijește.

Intervenția rapidă a veterinarului îi poate salva viața

Tratamentul eficient pentru intoxicația cu crin la pisici începe la veterinar, unde felina va primi un lichid care ajută la eliminarea toxinelor din organism prin tractul gastro-intestinal. Dacă pisica este tratată în termen de 18 ore de la expunerea la aceste flori, șansele de recuperare sunt destul de mari. Totuși, dacă tratamentul este administrat mai târziu, pronosticul devine mult mai sumbru, iar majoritatea pisicilor sunt eutanasiate.

Pentru a preveni acest tip de pericol, asigură-te că nu ai crini în casă, inclusiv în aranjamente florale, și evită să îi plantezi în curte, mai ales dacă pisica ta are acces în aer liber. Expunerea pisicii la crini poate fi fatală, chiar dacă planta stă în vază o perioadă scurtă.

Printre crinii deosebit de toxici pentru pisici se numără crinul de Paște, crinul de zi și crinul stelat. Mai trebuie menționat că alte plante cu „crin” în nume, cum ar fi crinul păcii, nu sunt crini adevărați și nu provoacă insuficiență renală acută, dar pot fi, totuși, ușor toxici pentru pisici.

Pentru sănătatea pisicii tale, este esențial să fii conștient de pericolele pe care le pot reprezenta crinii și să iei măsuri preventive astfel încât aceste flori să nu se afle în locuri accesibile animalului tău.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: UK Pets

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *