Luna decembrie este una dificilă pentru animalele de companie, mai ales în preajma sărbătorilor. Zgomotul puternic provenit de la artificii sau pocnitori le afectează foarte mult. În unele cazuri, câinii sau pisicile se sperie atât de tare încât își mușcă și stăpânii atunci când aceștia încearcă să îi liniștească. De asemenea, sunt câini care se pierd și alții care chiar mor din cauza sperieturii. Pentru ca astfel de tragedii să nu se întâmple, există soluții. Dresorul Mihai Nae a detaliat pentru Pets&Cats.
Cursuri cu dresorul
Un asemenea curs durează aproximativ o lună și cuprinde fel de fel de metode atent dezvoltate, care să îl obișnuiască pe patruped cu zgomotul puternic și brusc. „Ideal este ca acest curs să fie urmat încă de la cele mai fragede vârste ale cățelului. Eu recomand începerea cursurilor încă de la 3 luni, din perioada predresajului. Totuși, orice câine poate fi educat, chiar și la vârste mai înaintate, diferența fiind că va dura ceva mai mult”, a declarat Mihai Nae. De obicei, acomodarea cu zgomote puternice este parte a dresajului complex, dar, la cerere, specialistul poate efectua doar acest curs.
Exerciții acasă
Deși dresorul este o parte importantă a acestei acomodări, stăpânii pot face și ei tot felul de lucruri acasă:
Muzica la boxe
Putem începe prin a-i pune câinelui nostru în boxe tot felul de zgomote care să imite petardele sau exploziile, la început, la volum mic. În acest timp, îi dăm o porție ceva mai generoasă din mâncarea preferată, chiar dacă aceasta este diferită de mâncarea pe care o primește zilnic. După ce câinele a terminat de mâncat, atunci când se relaxează și ațipește, putem crește puțin volumul din boxe.
Psihicul câinelui se va obișnui treptat. Apoi vom continua acest obicei, să pornim muzica ori de câte ori vom dori să hrănim animalul. Câinele va ști că e timpul mesei și, deci, aceste zgomote vor fi chiar binevenite și așteptate de companionul nostru.
Jocul cu baloane
O altă metodă foarte eficientă ar fi jocul cu baloane. De fapt, acest exercițiu poate fi făcut numai după ce prima etapă, de mai sus, devine o normalitate. Avem nevoie de mai multe baloane, 10 sau chiar 15, în care introducem, în prealabil, cubulețe de carne făcută la grătar, după care le umflăm moderat. Pentru acest exercițiu, cățelul nostru trebuie să fie ușor înfometat. Vom da drumul pe jos baloanelor și vom începe să ne jucăm. Invităm cățelul la joacă și, bineînțeles, acesta va sparge baloanele și va găsi surpriza delicioasă care apare în urma pocniturii.
La primul balon spart, cel mai probabil, câinele se va speria, dar trebuie să ne asigurăm că suntem acolo să-l încurajăm, să-i arătăm că nu se întâmplă nimic și să continuăm joaca. Treptat, jocul cu baloane va deveni distractiv și va obișnui câinele cu zgomotele puternice, doar că diferența o va face faptul că el însuși le va declanșa.