De Ziua Mondială a Animalelor fără Stăpân, o zi pe care niciun iubitor de animale nu și-ar dori să o mai sărbătorească, a fost lansat Ghidul de Bine, un model de bune practici menit să ajute autoritățile locale să conștientizeze ce pot face pentru îmbunătățirea situației animalelor nimănui, dar și pe cei care au animale de companie.
Obligațiile celor care dețin animale
Potrivit legii 205/2004, deținătorii de animale au obligația de a le asigura:
- un adăpost corespunzător;
- hrană și apă suficiente;
- posibilitatea de mișcare suficientă;
- îngrijire și atenție;
- asistentă medicală;
- să-și sterilizeze animalul de companie dacă nu are drept de montă;
- să microcipeze animalul și să-l înregistreze in RECS.
Aceeași lege mai prevede că hrănirea animalelor, atât cu stăpân cât și fără, este legală, iar cruzimea față de necuvântătoare se pedepsește aspru.
Sesizarea abuzurilor, la 112
În fiecare județ, în cadrul Inspectoratelor Județene de Politie, există structuri dedicate protecției animalelor. Polițiștii care sesizează un abuz asupra unui animal au posibilitatea de a-l plasa în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau unei fundații sau asociații pentru protecția animalelor. Sancțiunile pentru maltratarea sau uciderea animalelor pot ajunge pană la 7 ani de închisoare.
Gestionarea câinilor fără stăpân, în curtea primăriilor și a consiliilor județene
Potrivit legii 368/2003, „consiliile județene, locale, respectiv Consiliul General al Municipiului București au obligația de a amenaja și de a suplimenta din fonduri proprii în funcție de necesități (…) adăposturile publice pentru câinii fără stăpân.” Așadar, acestora le revine întreaga responsabilitate a animalelor nimănui.
Ce NU pot face administrațiile locale
- nu pot captura câini de pe proprietăți private;
- nu sunt obligate să eutanasieze animale.
Ce ar trebui făcut pentru a nu se ajunge la eutanasierea în masă
- campanii de sterilizări gratuite din bugetele locale pentru a preveni nașterea animalelor nedorite