„Hrănește-mă!” sau „Sunt enervat”: Ce îți spune pisica ta? O nouă tehnologie descifrează mieunatul

pisica care miauna Sursa foto: Antje Schulte / Alamy / Profimedia

Aplicația MeowTalk, dezvoltată de Sergei Dreizin și Mark Boyes de la Akvelon, își propune să descifreze limbajul pisicilor, interpretând mieunatul pentru a-i ajuta pe stăpâni să-și înțeleagă mai bine animalele de companie, relatează National Geographic.

Lansată în 2020, aplicația gratuită traduce sunetele înregistrate ale pisicilor în fraze specifice, precum „Hrănește-mă!” sau „Sunt enervat.” Aplicația a câștigat popularitate, cu peste 20 de milioane de descărcări și peste un miliard de mieunături analizate. Dreizin și Boyes remarcă faptul că, pe măsură ce utilizatorii evaluează acuratețea aplicației, aceasta își îmbunătățește continuu traducerile prin învățarea bazată pe inteligența artificială. Aplicația se bazează pe cercetări anterioare care arată că pisicile au modele vocale consecvente în diferite scenarii, permițând programului să identifice și să clasifice sunetele lor cu o precizie de până la 90%.

Cu toate acestea, comunicarea între pisici este complexă și nu se bazează doar pe vocalize. Pisicile se bazează foarte mult pe limbajul corpului, pe mirosuri și pe indicii subtile pentru a transmite mesaje, ceea ce poate face dificilă interpretarea digitală. De exemplu, în timp ce mieunatul este adesea îndreptat către oameni, pisicile adulte nu se miaună de obicei între ele.

Dr. Jennifer Vonk, psiholog specializat în comportamentul animalelor, subliniază faptul că mieunatul este un sunet simplu, funcțional, dezvoltat pentru a comunica cu oamenii mai degrabă decât cu alte pisici. Ea sugerează că oamenii nu sunt întotdeauna pricepuți în a înțelege semnalele pisicilor lor și ar putea interpreta greșit comportamente precum torsul, care poate însemna atât mulțumire, cât și disconfort.

Alți experți în comportamentul animalelor, precum Charlotte de Mouzon, sunt precauți cu privire la fiabilitatea aplicației. De Mouzon, care studiază interacțiunile dintre pisici și oameni, consideră că, deși aplicația ar putea încuraja stăpânii să fie mai atenți la animalele lor de companie, îi lipsesc unele nuanțe. În cadrul unui test cu propria pisică, MeowTalk a tradus greșit o cerere de mâncare prin „te iubesc”. În ciuda acestor limitări, aplicația subliniază importanța observației, subliniind faptul că înțelegerea nevoilor unei pisici necesită conștientizarea indiciilor audio și vizuale.

În timp ce instrumente precum MeowTalk și FluentPet – un sistem prin care animalele de companie apasă butoane pentru a transmite dorințe specifice – sunt concepute pentru a umple golurile de comunicare, experții sunt de acord că nu există substitut pentru învățarea semnalelor naturale ale unei pisici. După cum remarcă de Mouzon, interpretarea acțiunilor pisicilor este un proces de învățare reciprocă între animalul de companie și stăpân, în care înțelegerea evoluează prin experiență comună, mai degrabă decât bazându-se exclusiv pe tehnologie.

Citește și: Sunt pisicile atente când trec strada? Pisoii și motanii necastrați, supuși la risc mai mare de a fi loviți de vehicule

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Antje Schulte / Alamy / Profimedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *