În ce culori văd pisicile? Cum arată lumea prin ochii felinelor? Detalii interesante pe care sigur nu le știai

sursa foto: Pixabay sursa foto: Pixabay

În ce culori văd pisicile? Ochii pisicilor sunt extrem de fascinanți și adesea subiect de curiozitate pentru iubitorii de animale. Întrebarea legată de modul în care pisica vede lumea și ce culori poate percepe a intrigat știința de-a lungul timpului. Deși ochii felinelor nu pot percepe culorile la fel de bogat și variat ca oamenii, felul în care pisicile își folosesc vederea este un subiect complex și interesant. Pisicile văd lumea în alb și negru sau într-un spectru colorat? Ei bine, răspunsul este mai nuanțat. A înțelege modul în care aceste mici feline percep mediul înconjurător ne poate oferi o perspectivă mai profundă asupra felului lor de a explora și interacționa cu lumea, transmite Cats.

Ce culori văd pisicile?

Pisicile sunt capabile să vadă culorile, însă paleta lor cromatică este mult mai limitată decât cea a oamenilor. Ochii lor sunt adaptați să perceapă cel mai bine nuanțele de albastru și galben. În schimb, culorile precum roșul și verdele le apar sub forme de gri, similar cu modul în care o persoană daltonistă percepe aceste culori. Așadar, atunci când pisica ta explorează o grădină plină de verdeață sau se uită la tine de pe cealaltă parte a camerei, lumea pentru ea este mai puțin colorată și detaliată decât o vedem noi.

În loc să se bazeze pe o varietate de culori, pisicile pun preț mai mult pe luminozitate și mișcare. Aceste elemente sunt esențiale pentru felul în care ele interpretează mediul înconjurător. În esență, percepția culorilor nu joacă un rol atât de important pentru ele, comparativ cu alte simțuri, cum ar fi vederea pe timp de noapte și capacitatea de a detecta mișcarea.

Cum funcționează vederea unei pisici

Structura ochilor pisicilor este similară cu a oamenilor, dar există câteva diferențe cheie. Retinele lor, ca și ale noastre, conțin două tipuri de celule: conuri, responsabile de detectarea culorilor, și bastonașe, responsabile de vederea în condiții de lumină slabă. Însă, aceste animale au doar două tipuri de celule conice, spre deosebire de cele trei pe care le avem noi. Asta le limitează capacitatea de a percepe culori variate. În schimb, pisica are un număr mult mai mare de bastonașe, ceea ce îi oferă un avantaj considerabil în vederea nocturnă.

Ca să-ți faci o idee, dacă ai putea vedea lumea prin ochii pisicii tale, aceasta ți s-ar părea mai neclară și mai puțin vie. Detaliile obiectelor aflate la distanță de mai mult de șase metri ar fi încețoșate pentru pisici, deoarece au o gamă mai restrânsă de vedere clară. În schimb, noi, oamenii, putem vedea obiecte clare până la 30-60 de metri distanță. În cazul pisicilor, trebuie să fie mult mai aproape de obiecte pentru a le distinge clar.

sursa foto: Pixabay
sursa foto: Pixabay

Viziunea nocturnă a pisicilor

Unul dintre cele mai impresionante aspecte ale vederii pisicilor este capacitatea lor de a vedea în condiții de lumină scăzută. Pupilele lor pot să se dilate mult mai mult decât cele ale oamenilor, permițându-le să capteze mai multă lumină. De fapt, ele au nevoie de doar o șesime din cantitatea de lumină de care avem noi nevoie pentru a vedea pe timp de noapte. Aceasta este o adaptare esențială pentru vânătoarea nocturnă, deoarece le permite să fie mai eficiente și agile când caută pradă.

Un alt element care ajută la vederea nocturnă este prezența tapetum lucidum, un strat reflectorizant din spatele retinei ce amplifică semnificativ cantitatea de lumină disponibilă. Acesta este și motivul pentru care ochii pisicilor par să strălucească în întuneric atunci când sunt iluminați.

Cum văd pisicile în întuneric

Deși nu pot vedea în întuneric total, pisicile au o abilitate remarcabilă de a se orienta în medii slab iluminate. Chiar și atunci când lumina este extrem de scăzută, ele se pot descurca fără probleme. Pupilele lor se dilată rapid pentru a capta cât mai multă lumină, ajutându-le să se orienteze mai bine în spațiu. De asemenea, mustățile joacă un rol important în orientarea în medii întunecate, ajutându-le să detecteze obiecte din apropiere și să evite obstacolele.

Percepția culorilor

Oamenii pot percepe o gamă impresionantă de culori, estimată la aproximativ 10 milioane de nuanțe. În schimb, pisicile văd mult mai puține culori. Ele disting clar albastru și galben, însă roșu și verde li se par foarte asemănătoare. Mai trebuie să știi că pisicile au capacitatea de a distinge anumite nuanțe de verde deschis, cum ar fi verdele-gălbui, care le este mai ușor de separat de galben. Însă, violetul este una dintre culorile pe care par să o perceapă, chiar dacă roșul le este inaccesibil.

Ca o concluzie, pisicile nu văd o lume la fel de colorată ca noi, dar asta nu înseamnă că percepția lor este inferioară. Felinele compensează printr-o vedere excelentă pe timp de noapte și o capacitate impresionantă de a detecta mișcarea, făcându-le vânători de excepție.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *