Începe sezonul năpârlirii la câini și pisici. Ce să faci ca să nu-ți umple casa de păr?

Alexandra Constantin 5 septembrie 1 comentarii 1869 vizualizări
păr animale, perie animale, năpârlire Sursa foto: Pixabay / Maria Moczydlak

Toamna este momentul cel mai puțin așteptat de posesorii de câini si pisici. Este perioada în care animalele lor de companie încep să năpârlească. În funcție de rasă, dar si de alți factori, precum stresul sau alimentația, această schimbare a blănii poate fi mai agresivă. Medicul veterinar Beatrice Ilea a explicat pentru petscats.ro ce anume influențează căderea părului animalelor si cum putem să trecem mai ușor prin această perioadă.

Năpârlirea la câini și pisici este un proces natural prin care animalele își pierd periodic părul vechi pentru a face loc unui strat nou, sănătos. Acest proces este influențat de mai mulți factori, cum ar fi rasa, sănătatea, sezonul și mediul înconjurător.

Năpârlirea la câini

Unele rase de câini năpârlesc mai mult decât altele. De exemplu, câinii cu blană dublă, cum ar fi Husky sau Ciobănescul German, năpârlesc abundent de două ori pe an (în primăvară și în toamnă), când își schimbă atât stratul exterior, cât și cel interior de blană. Alte rase, cum ar fi pudelii, năpârlesc mult mai puțin deoarece au păr mai apropiat de textura umană. Majoritatea câinilor năpârlesc mai mult primăvara și toamna, când își ajustează blana în funcție de schimbările de temperatură. În timpul verii, pierd părul pentru a se răcori, iar toamna își dezvoltă un strat mai gros pentru protecția împotriva frigului.

Năpârlirea la pisici

Și pisicile năpârlesc în funcție de rasă și tipul de blană. Pisicile cu blană lungă, precum Maine Coon sau Persana, năpârlesc mai mult decât cele cu blană scurtă.

Pisicile de interior pot năpârli în mod constant pe tot parcursul anului din cauza lipsei expunerii la ciclurile naturale de lumină și temperatură. În schimb, pisicile de exterior tind să urmeze un ciclu mai sezonier, cu năpârlire mai intensă primăvara și toamna.

Cum diminuăm căderea parului

Starea de sănătate, dieta și nivelul de stres pot influența cât de mult năpârlește un câine sau o pisică. O dietă bogată în nutrienți esențiali poate reduce năpârlirea excesivă. I

În același timp, periajul regulat poate reduce formarea ghemotoacelor de păr și poate ajuta la eliminarea părului mort.

De asemenea, în această perioadă sunt recomandate îmbăierile cu șampoane speciale, pe care le putem găsi în magazinele dedicate animalelor de companie.

Nu în ultimul rând, medicii veterinari recomandă administrarea de vitamine în această perioadă, pentru a reduce căderea excesivă a părului.

Sursa foto: Pixabay / Maria Moczydlak

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *