Cât de des ar trebui să-ți îngrijești câinele în funcție de tipul său de blană. 9 sfaturi pentru o toaletare reușită la tine acasă (GALERIE FOTO)

caini-toaletare-rase-tipuri-blana-pixabay-pexels-colajfoto Sursa colaj foto: Pixabay, Pexels

Se spune că animalul de companie este extensia sufletului nostru: cu cât mai bine îngrijit, cu atât mai fericit. Însă, când „prea mult” devine prea mult? Să luăm, de exemplu, câinii: cât de des ar trebui să-i îngrijim? Dacă ai un câine și vrei să-i faci toaletare la tine acasă, medicii veterinari atrag atenția că ritualul de spălare variază în funcție de rasa acestuia, de tipul de blană pe care îl are, dar și de cât de activ este câinele.

Câinii cu păr lung

Câine Lhasa Apso care aleargă prin iarbă.
Sursa foto: Pixabay

Câinii cu păr lung și blană deasă au nevoie de baie o dată pe lună sau la fiecare șase săptămâni, potrivit Dogster. Mai mult, medicii veterinari ne spun despre câinii care fac parte din rase precum Maltez și Lhasa Apso că au nevoie de periaj regulat – în fiecare zi sau o dată la câteva zile – pentru că blana lor se poate încurca ușor dacă nu este îngrijită corect. Câinii cu păr lung necesită mai multă atenție, pentru că blana lor reține foarte ușor praf și murdărie.

Câinii cu păr scurt

Câine Doberman care stă în iarbă.
Sursa foto: Pixabay

Câinii cu părul scurt și blana netedă au nevoie de baie o dată la două sau trei luni. În comparație cu un Maltez, blana unui Doberman Pinscher sau a unui American Staffordshire Terrier nu reține atât de mult praf de-a lungul unei zile.

Dacă totuși vrei să fii sigur că blana cățelului tău este mereu curată, însă fără a-i pune în pericol sănătatea pielii și a firului de păr, poți să-l cureți rapid cu șervețele special concepute pentru animale sau – mai simplu – cu o cârpă curată și umedă.

Câinii cu blană dublă

Câine Chow Chow care se bucură de soare.
Sursa foto: Pixabay

Când spunem câini cu blană dublă ne referim atât la Husky, Akita și Chow Chow, dar și la câinii Labrador Retriever. Aceștia au nevoie de baie o dată la câteva luni.

În cazul lor este foarte important periajul regulat al blănii, pentru că sunt câini care pierd foarte mult păr în perioadele de năpârlire. Astfel, cu un periaj regulat și o baie la câteva luni ai grijă de câinele cu blană dublă, iar perioada de năpârlire trece mai ușor atât pentru tine, cât și pentru câinele tău.

Câinii cu blană lânoasă

Câine din rasa Puli care stă în grădină.
Sursa foto: Pixabay

Câinii cu blană cu aspect de lână au părul lung, des și format din șuvițe groase asemănătoare cu dreadlockurile sau, mai simplu, cu împletiturile din lână. Un câine cu astfel de blană este cel din rasa Puli.

Dacă ai un câine cu o astfel de blană trebuie să știi că necesită foarte puțină îngrijire odată ce firele de păr s-au format.

Nu necesită periaj regulat, ci doar ajutor din partea ta în separarea manuală a șuvițelor de păr pentru a preveni încâlcirea excesivă a acestora.

Câinii cu blană lânoasă sunt spălați rar, pentru că blana lor absoarbe apa foarte repede, iar procesul de uscare devine dificil.

Câinii cu blană ondulată sau creață

Câine din rasa Bichon Frise care se uită spre fotograf.
Sursa foto: Pixabay

Pudelul sau câinii din rasa Bichon Frise au nevoie de baie o dată la patru sau șase săptămâni. Totuși, necesită periaj zilnic pentru a preveni încâlcirea părului.

Dacă ai un astfel de câine, atunci când îl periezi trebuie să ai în vedere câteva zone critice: blana din jurul gâtului, blana din jurul axilelor și baza cozii.

Câinii fără blană

Câine din rasa Chinese Crested care doarme în pătură.
Sursa foto: Pixabay

Contrar tuturor așteptărilor, câinii fără blană au nevoie să fie spălați o dată pe săptămână sau la fiecare două săptămâni, în funcție de sfaturile pe care le primești de la medicul veterinar. Chinese Crested și American Hairless Terrier sunt două rase de câini fără blană.

Câinii fără blană pot întâmpina probleme dermatologice, așa că întotdeauna ai nevoie de sfatul medicului tău veterinar.

9 sfaturi pentru o toaletare reușită la tine acasă

Colaj foto cu câini care sunt în baie sau sunt periați.
Sursa colaj foto: Pexels

Pe cât de important este să știi cum să ai grijă de câinele tău în funcție de blană, pe atât de important este să știi cum să-l speli astfel încât experiența să fie una plăcută pentru acesta.

1 – Folosește produse speciale pentru câini

Alege întotdeauna un produs recomandat de medicul tău veterinar și ai grijă să folosești șampoane fără arome sau coloranți artificiali.

2 – Locul în care speli câinele este important

Dacă ai un câine de talie mică, poți să-i faci baie în chiuvetă – este suficient pentru acesta.

Dacă, însă, câinele tău este de talie mare, poți opta pentru cadă. Iar dacă nu ai cadă, sub duș este la fel de bine pentru el.

Ai grijă să pui pe suprafața pe care stă câinele un material antiderapant pentru ca acesta să nu alunece.

3 – Vorbește-i frumos pentru a-l asigura că urmează o experiență plăcută pentru el

Nu toți câinii iubesc să facă baie, astfel că cele mai bune intenții ale tale se pot transforma ușor într-o experiență neplăcută pentru animalul tău de companie. Este foarte important să-i creezi confort psihologic și să-i vorbești frumos, fără să-l bruschezi.

4 – Periajul este foarte important înainte se spălare

Ai grijă de descurci blana câinelui tău înainte de baie printr-un periaj blând. Dacă treci peste acest pas, uscarea câinelui devine dificilă, iar pielea acestuia poate să fie iritată după baie.

5 – Alege o temperatură confortabilă pentru apă

Trebuie să testezi apa înainte ca animalul tău de companie să înceapă baia. Asigură-te că apa nu este nici prea fierbinte, dar nici rece. Trebuie să aibă o temperatură confortabilă.

6 – Nu spăla fața câinelui cu produse de baie

Dacă e necesar să cureți și fața câinelui, nu folosi șampon. În acest caz poți să-l cureți cu o cârpă curată și umedă.

7 – Clătește temeinic blana

Excesul de produse de îngrijire poate produce iritații la nivelul pielii câinelui. E necesar să te asiguri că nu rămân urme de produs pe blană, însă clătește-l cu blândețe.

8 – Usucă blana câinelui cu blândețe

Poți folosi un prosop curat pentru a usca blana câinelui tău sau – dacă acesta se simte confortabil – poți folosi un uscător de păr.

În cazul în care usuci câinele cu un uscător de păr, ai grijă să alegi un flux de aer rece și să usuci de la o distanță considerabilă de piele. De asemenea, nu ține uscătorul de păr într-un singur loc, ci mișcă-l pentru a asigura o uscare uniformă.

9 – Recompensa de după baie

Este necesar să-i transmiți câinelui tău că experiența pe care a avut-o a fost una plăcută și că ești mândru sau mândră de cum s-a comportat.

Vorbește-i frumos, laudă-l și, de ce nu, o mică gustare nu strică niciodată.

Ce să fac dacă nu mă descurc?

Este perfect normal să-ți fie teamă sau să nu te descurci într-o astfel de situație. Dacă simți că nu-l poți ajuta acasă, vorbește cu medicul tău veterinar și roagă-l să-ți recomande cele mai bune locuri în care câinele tău poate fi îngrijit.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *