La 29 de ani, a ales o meserie de care multă lume fuge. În trecut li se spunea ”hingheri”, dar Cătălin se simte jignit dacă e numit astfel. Asta pentru că el nu capturează animale, ci se apropie de ele, le vorbește, le câștigă încrederea și le tratează cu respect. Le ia în brațe și știe cât de traumatizantă este pentru ele viața pe stradă. Se implică în absolut orice activitate care le poate îmbunătăți viața patrupedelor și și-ar dori ca în lumea aceasta oamenii să prețuiască mai mult animalele. Cătălin Nedelcu a povestit, în exclusivitate pentru Pets&Cats, cum arată o zi din viața lui.
Reporter: De ce ai ales această meserie? Când spui ”hingher”, oamenii se înfricoșează puțin.
Cătălin Nedelcu: În primul rând, noi nu suntem de acord cu termenul de ”hingheri”. Noi suntem protecția animalelor, iar de noi depind foarte multe animale pentru bunăstarea lor. Nu știu exact cum procedează alții, dar noi încercăm, pe cât posibil, să le oferim acestor animale o mângâiere, siguranță, afecțiune și un mod de capturare netraumatizant. De exemplu, nu folosim crosa sau alte metode care le provoacă suferință acestora.
Reporter: Cum se desfășoară o zi din viața ta la lucru?
Cătălin Nedelcu: Ziua mea începe “cu noaptea în cap” și, deși știu că programul începe devreme, nu știu și când se va termina. Petrec foarte mult timp pe teren, sunt implicat în diverse activități, precum campanii de sterilizări, hrănirea câinilor din adăpost, organizarea problemelor de pe teren. Totuși, îmi aduce bucurie să fiu în preajma animalelor și să le pot ajuta.
Reporter: De ce nu utilizați crosa? Ce alternativă aveți?
Cătălin Nedelcu: Nu folosesc crosa pentru că, din punctul meu de vedere, este o chestie traumatizantă care se prinde în jurul gâtului și câinele se poate sugruma. Încerc pe cât posibil să îi prind cu mâna și să îi iau în brațe, iar dacă este un câine foarte speriat și chiar nu ne putem apropia de el, îl tranchilizăm. Tranchilizarea este o procedură de adormire a câinelui, iar aceasta nu îi provoacă durere.
Reporter: Care este cea mai importantă calitate pe care trebuie să o aibă un om care lucrează cu animalele?
Cătălin Nedelcu: Cea mai importantă calitate este cu siguranță empatia. Fără empatie, nu ai cum să înțelegi care sunt nevoile animalelor și nici de ce se comportă într-un anumit fel. Fără empatie, nu ai cum să le oferi îngrijirea adecvată și nici să construiești o relație de încredere cu ele.
Reporter: Povestește-ne o întâmplare care ți-a rămas în suflet de la una dintre intervențiile la care ai fost.
Cătălin Nedelcu: O întâmplare care pe mine personal m-a marcat a fost unul dintre cazurile la care am participat împreună cu echipa mea. Un caz în Comuna Nuci, unde se află o fermă. Acolo am găsit foarte multe animale, printre care mulți cai, dar și mai mulți câini. Toate aceste animale arătau pur și simplu deplorabil. Mulți dintre cai muriseră acolo, erau foarte mulți câini care aveau diferite afecțiuni. Acest caz ne-a marcat pentru că tot ceea ce am văzut în acea seară a fost un coșmar, iar acea imagine mă bântuie și acum.
Reporter: Colegii spun despre tine că ai multă grijă cu câinii pe care îi salvezi și că pe toți îi iei în brațe. De ce alegi să procedezi așa?
Cătălin Nedelcu: Aleg să procedez în acest mod pentru că știu cât suferă aceste animale și nu îmi doresc să le fac să se simtă în pericol. Ba din contră, încerc să le ofer siguranță și încredere. Eu sunt acolo să le salvez, nu să le fac rău. Să le ofer o viață mai bună de cele mai multe ori.
Reporter: Dacă ar fi să schimbi ceva în lume, care ar fi primul lucru la care te gândești?
Cătălin Nedelcu: Dacă ar fi să schimb ceva în lume, primul lucru la care m-aș gândi ar fi creșterea conștientizării și educației privind responsabilitatea față de animale. Aș dori ca oamenii să înțeleagă mai bine nevoile și drepturile animalelor, promovând astfel adoptarea, sterilizarea și îngrijirea adecvată a acestora.