Adevărul despre sterilizarea câinilor și a pisicilor. Medicul veterinar Beatrice Dinu demontează miturile privind îngrășarea, durerea din timpul intervenției, necesitatea reproducerii măcar o dată sau modificarea personalității animalului.
Mituri și adevăruri despre sterilizarea câinilor și a pisicilor
Cu siguranță ați auzit că animalele se îngrașă după castrare, că e bine ca un câine să nu fie sterilizat, ca să își păstreze masculinitatea, pentru că el oricum nu poate face pui sau că ar trebui ca fiecare femelă să dea naștere măcar o dată. Dar este, oare, adevărat? Aflăm răspunsurile de la Beatrice Dinu, medic veterinar cu 25 de ani experiență, care străbate țara alături de Animal Society, în campanii de sterilizare gratuită.
Animalele se îngrașă după sterilizare
Animalele se îngrașă și înainte de sterilizare, dacă nu mănâncă ce trebuie și dacă sunt sedentare. Plus că unele au predispoziție genetică pentru a lua kilograme în plus.
Orice animal trebuie să se reproducă măcar o dată în viață
Fals. Reproducerea poate genera complicații. Studiile recomandă ca femelele să fie sterilizate înainte de prima menstruație, adică după șase luni.
Câinile îți pierde masculinitatea, este mai puțin protector
Nu este adevărat. Acest aspect ține de caracterul animalului. În perioadele de reproducere masculii slăbesc, se bat între ei, îşi pierd instinctele de conservare. Aceste lucruri nu se vor mai întâmpla după castrare.
Sterilizarea schimbă personalitatea animalului
Nu schimbă personalitatea, ci doar comportamentul în perioadele de reproducere. Animalul sterilizat este mai liniștit, mai puțin agresiv și nu mai are tendința de a se alătura haitelor.
Sterilizarea este dureroasă și recuperarea este grea
Intervenția se face sub anestezie, firele se resorb, nici măcar nu trebuie scoase ulterior. Într-o oră de la operație, animalul se poate ridica în picioare.
Cățelușa mea stă legată sau în țarc, nu are cum să facă pui
La Scornicești a venit un domn la noi: „Cățeaua mea are ceva la burtă, puteți să vă uitați?”. Cățeaua stătea legată, dar nu avea vreo boală, avea pui. Sterilizarea poate preveni gestația accidentală.
Medicul veterinar Beatrice Dinu spune că sterlizarea previne apariția tumorilor și a afecțiunilor canceroase, a schimbărilor de comportament și reduce riscul de răni și accidente survenite în mod normal în perioadele de împerechere. Sterilizarea este singura modalitatea de a opri înmulțirea necontrolată a animalelor. În cazul câinilor care nu au pedigree, sterilizarea este și obligație legală. Nerespectarea legii se sancționează cu amendă între 5000 și 10 000 de lei.