Câinii pot fi, câteodată, imprevizibili. Din varii motive, care țin de nesiguranță sau pentru că se simt amenințați, pot ataca. Au existat cazuri recente, în care unii oameni au fost muscați pe stradă de câini cu stăpâni, sau in altele, animalul și-a rănit chiar un membru al familiei. Dar de ce se întâmplă asta? Am încercat să aflăm de la dresorul Mihai Nae cum să identificăm potențialele situații de pericol și cum să le gestionăm.
Reporter: Care este motivul pentru care câinii atacă?
Mihai Nae: Din punctul meu de vedere și după cazuri nenumărate pe care le-am întâlnit în anii de activitate, câinii ajung să devină agresivi din cauza neglijenței stăpânului. Oamenii trebuie să înțeleagă că patrupedul lor este în mod real un „animal”. La fel de important este să nu amestecăm toate rasele în categoria celor de companie. De asemenea, trebuie să înțelegem că și rasele de companie pot arăta agresivitate. În toate cazurile, începerea educației (a dresajului) la vârsta corectă împiedică apariția unor astfel de incidente. Motivele pentru care ei atacă pot fi nenumărate. De la faptul că se simt amenințați, până la o lipsă de încredere în cel alături de care se află sau cel pe care îl atacă. De aceea, educația poate elimina aceste insecurități.
Reporter: Cum știm că sunt pe punctul de a ataca? Există semnale?
Mihai Nae: Dacă vorbim despre agresivitatea fată de membri ai familiei, de cele mai multe ori mârâitul este primul semnal de avertizare. Dar există și cazuri în care mârâitul este un mijloc de a invita la joacă, așa că depinde foarte mult de relația dintre stăpân și câine și mai depinde și despre care membru al familiei vorbim. Adevărul este că poziționarea în ierarhie este de luat în calcul, deși nu este o scuză. Câinii au, de cele mai multe ori, stabilit în minte un clasament, să-i spunem așa, al membrilor familiei. De aceea, pe cei mai slabi în concepția lor este posibil să-i trateze diferit și chiar să se ajungă la situații nefericite. Dacă vorbim despre agresivitatea față de oameni pe stradă, ne referim mai ales la o lipsă de responsabilitate a stăpânului.
Reporter: Ce trebuie să facem când vedem aceste semnale?
Mihai Nae: Imediat să facem câțiva pași înapoi. Să ne îndepărtăm de zona protejată de câine, să nu țipăm, deși poate fi greu să ne controlăm uneori pentru că sperietura este mare și pune presiune pe psihicul nostru. Și mai ales să nu devenim agresivi, pentru că animalul va ataca sigur.
Reporter: Cum ne dăm seama dacă un membru al familiei este în pericol? De ce câteodată câinii atacă oamenii cu care stau în casă?
Mihai Nae: În esență, există o mare diferență între a fi stăpân și a fi proprietar. Este greșit înțeleasă ideea cum că dacă îi dăm să mănânce nu are voie să arate agresivitate fată de stăpân, câtă vreme noi nu avem capacitatea să înțelegem că vorbim despre un animal care trebuie educat conform legilor și a normalității. Câinii au nevoie să trăiască după reguli bine stabilite, iar pe acelea numai noi suntem responsabili să le impunem.
Reporter: Ce putem face pentru a preveni astfel de situații?
Mihai Nae: Începerea dresajului la vârsta potrivită este singura soluție reală pe care eu o pot recomanda. Orice altă variantă, precum că trebuie dominat, pus la pământ până se predă, sunt măsuri riscante care pot provoca un conflict serios, greu de remediat.
Reporter: Există câini agresivi? Așa se nasc? Care este explicația?
Mihai Nae: Există câini cu probleme de comportament iscate de anumite greșeli genetice. Și acestea nu pot fi ignorate, din păcate. De aceea, dacă ne referim la câinii de rasă, pedigree-ul chiar contează. Dacă vorbim despre un câine de rasă comună adoptat, trebuie să știm că el poate avea o multitudine de gene care să nu avantajeze un comportament tocmai corect și care va fi sigur influențat de un trecut anevoios. De aceea este important să fim atenți la caracterul lor, la felul în care se comportă, pentru că toate acestea de mai sus pot fi controlate cu ajutorul unui curs specific de reeducare sau recuperare comportamentală.