Când spui câini utilitari, te vei gândi imediat la câinii care lucrează la salvamont, la cei care sunt specializați în terapie și la cei de căutare în caz de calamități. La Clubul Câinilor Utilitari, înființat în 2010, de către Vlad Popescu împreună cu o mână de oameni inimoși, câinii sunt antrenați special pentru salvarea oamenilor în caz de dispariții, spre exemplu în păduri, pe teren accidentat, dar și în caz de cutremur sau alte calamitați.
De la marginea societății la linia întâi: Câinii maidanezi care își schimbă destinul și salvează vieți
Greu de crezut că dintr-un câine aruncat la gunoi poți crește un salvator de oameni. Greu de crezut că un „maidanez” poate face minuni, dar chiar așa e. Specialiștii susțin că, în dresaj, nu e nicio diferență între un câine de rasă și un câine de rasă comună.
Imediat ce am deschis pagina lor de Facebook, mi-a sărit în ochi ultima lor poveste, una cu final fericit: un bunic din Dâmbovița care s-a pierdut, dar a fost găsit de doi câini de la CCU, de un voluntar și echipele de intervenție specializate, după ore întregi de căutare. Nu-i așa că ne place?
„Dimineața aceasta vine cu povestea unei misiuni cu final fericit! Pe data de 27 octombrie, Clubul Câinilor Utilitari a fost solicitat de IPJ Dâmbovița pentru a sprijini căutările unui bărbat în vârstă de 86 de ani, dispărut din comuna Râu Alb de Sus cu o zi înainte. Două echipaje canine, asistate de un voluntar fără câine, au intervenit la fața locului în cel mai scurt timp posibil. Cu ajutorul câinilor de urmă, persoana a fost găsită în viață de o echipă mixtă formată din voluntari locali și membri ai Clubului Câinilor Utilitari. Voluntarii noștri i-au oferit primul ajutor până la sosirea echipei Rescue 4×4, care a transportat-o la ambulanță. Ne exprimăm recunoștința față de toate structurile și toți voluntarii implicați în această misiune! Vă mulțumim pentru încrederea și susținerea acordată! Astfel de rezultate pozitive ne reconfirmă că munca noastră nu este în zadar”, scriu cei de la Clubul Câinilor Utilitari pe Facebook.
Am vrut să aflăm de la Iulia Matei mai multe despre Clubul Câinilor Utilitari, despre voluntarii cu două picioare și cei cu patru, dar și despre Școala lui Codruț.
Reporter: Ce înseamnă Clubul Câinilor Utilitari? Ce faceți acolo?
Iulia Matei: La Clubul Câinilor antrenăm câte o pereche om-câine, care să fie pregătită să intervină în cazurile la care suntem solicitați, cazuri de dispariții, cazuri în care e nevoie de un câine de căutare pentru a găsi cât mai rapid victima sau victimele.
Reporter: Cine se poate înscrie?
Iulia Matei: Oricine, noi primim pe toată lumea. Trebuie să fie însă oameni dedicați unui astfel de proiect, oameni pregătiți să muncească împreună cu blănosul lor pentru a ajunge să fie atestați.
Reporter: Câți câini sunt în acest moment și unde interveniți?
Iulia Matei: Avem 7 câini atestați. Dintre cei atestați, avem în acest moment 5 câini care nu sunt de rasă: Chalappa – care a fost în Albania după cutremur, Zura – ea a fost prezentă la intervențiile din Turcia de după cutremurul din 2022, Verti, Patrocle și Jamie.
Chalappa a fost prezentă, recent, la una dintre orele „Cu și Pentru Animale”, la o școală din Ilfov, iar Verti a impresionat mai mulți copii la un concurs de desene de la CJ Ilfov. Toți sunt prietenoși și foarte inteligenți. Au avut nevoie doar de oameni entuziaști care le-au oferit multă iubire, iar acum vedem ce minuni pot să facă.
Reporter: Câte antrenamente pe săptămână faceți cu ei?
Iulia Matei: Avem câte 3 pe săptămână, iar fiecare dintre ele durează câte 3-4 ore, uneori chiar mai mult. Spre exemplu, sâmbătă am început antrenamentul la ora 10 și l-am terminat la ora 17. Pe lângă antrenamentele clasice, mai avem tabere și exerciții speciale cu salvatorii de la ISU.
Reporter: Putem spune că asta e meseria voastră, sunteți dresori de câini?
Iulia Matei: Nu, nicidecum. Noi toți avem meseriile noastre. Eu, spre exemplu, sunt medic dentist, un alt coleg este medic de medicină nucleară, o altă colegă este profesoară de muzică. Noi avem un regim normal de viață, mergem și profesăm, dar alocăm timp și pentru acest proiect.
Reporter: Care e procedura la misiuni?
Iulia Matei: Avem un parteneriat cu DSU și avem o rază în jurul Bucureștiului în care intervenim, un pic peste 100 km: Ilfov, Giurgiu, Dâmbovița etc. În această săptămână am avut o misiune în Dâmbovița, am stat până la 5 dimineața. Ieri a fost o nouă misiune, tot in Dâmbovița, care s-a terminat cu bine, iar victima a fost găsită în cele din urmă. Asta e una dintre marile noastre bucurii.
Am sărit cu toții în sus când a fost găsit un bunicuț de 86 de ani. Dacă vreunul din bunicii mei s-ar pierde, mi-aș dori să fie câini de căutare în echipa de intervenție. Deci da, astea sunt marile satisfacții, când știi că totul se termină cu bine. E absolut minunat. Oricum, toate misiunile de intervenție se fac sub coordonarea poliției locale.
Reporter: Cum sunteți voi, voluntarii?
Iulia Matei: Suntem acum o gașcă de prieteni, petrecem mult timp împreună, am legat prietenii, iar câinii au legat între ei prietenii.
Reporter: Apropo de câini, de unde sunt?
Iulia Matei: Uite, Verti, cățelul meu, este luat de la o stână. Nu m-aș fi gândit niciodată că pot ajunge cu el aici. Colega mea, Roxana Chiriță, l-a găsit pe Jamie într-un tomberon, avea doar 3 zile. L-a hrănit cu biberonul săptămâni întregi, iar apoi l-a adus la Puppy Class la Clubul Câinilor Utilitari, pentru că antrenamentele pot începe de la câteva luni.
Povestea Chalappei a început în 2015, când era doar un ghemotoc de blană mică și neagră, abandonată într-o cutie la bazinul Giulești. A fost salvată de Vlad Popescu, care a vrut inițial să îi caute o familie, dar, în cel mai scurt timp, au devenit cei mai buni prieteni. Uite așa, cățeii noștri au ajuns acum să salveze vieți.
Reporter: Știu că mergeți și în spitalele din Ilfov
Iulia Matei: Da, începând de anul acesta mergem la cele 3 spitale din Ilfov cu câini, pentru că avem acum și o ramură specială unde sunt antrenați câini de terapie.
Reporter: Cum a apărut acest Club al Câinilor Utilitari și mai ales Școala lui Codruț?
Iulia Matei: Clubul a fost înființat în 2010, de Vlad Popescu împreună cu mai mulți entuziaști și acum a împlinit 14 ani. Școala lui Codruț a fost înființată în 2014, la un an după ce un copil a murit în București, în mod tragic, mușcat de câini. Poartă numele Codruț pentru că așa îl chema pe maidanezul lui Vlad Popescu, un câine cu super atestat de căutare și salvare. Proiectul era următorul: orice câine adoptat era dresat gratuit de voluntarii de la Clubul Câinilor Utilitari.
Programul a început sub sloganul: „Tu adopți un câine, noi te ajutăm să nu te dea afară din casa ta sau să nu-l dai tu pe el”. A fost realizat de voluntari timp de nouă ani, iar anul trecut, Primăria Capitalei a început să ne finanțeze prin programul dedicat finanțării ONG-urilor. Acum am început un nou program și așteptăm pe toată lumea să se înscrie.
Detalii despre Școala lui Codruț 2024
✅ Grupe de dresaj gratuit pentru câinii adoptați, cu următorul program:
📅 Grupa 1 și Grupa 2: 25 octombrie – 19 noiembrie 2024 (marți și vineri)
⏰ Orele: 18:00-19:00, respectiv 20:30-21:30
📅 Grupa 3 și Grupa 4: 19 noiembrie – 13 decembrie 2024 (marți și vineri)
⏰ Orele: 18:00-19:00, respectiv 20:30-21:30
📌 Locația: terenul de antrenament Clubul Câinilor Utilitari din Parcul Crângași, București
📞 Înscrieri la 0756.132.072
Sursă foto Facebook – Clubul Câinilor Utlitari și arhivă peronală