INTERVIU: Lofty Pets Academy, formator de stiliști canini, se extinde în zona pregătirii cursanților pentru antreprenoriat / Fondatoarele au învățat meseria din mers, acum 15 ani: „Am fost autodidacte” / 60% dintre absolvenți au devenit antreprenori

un caine alaturi de fondatoarele lofty pets academy Elena Negrilă (stânga) și Andreea Darbouli (Sursa foto: Lofty Pets Academy)

Lofty Pets Academy este unul dintre cei mai cunoscuți și vechi furnizori din România de cursuri pentru persoanele care doresc să învețe meseria de stilist canin. Fondată în 2014 de Andreea Darbouli și Elena Negrilă, firma operează, de asemenea, un salon de coafor canin profesional, vinde produse premium, hipoalergenice pentru îngrijirea câinilor și plănuiește să lanseze o nouă structură care să-i învețe pe cursanți noțiuni elementare de business, marketing, management și branding, potrivit unui interviu acordat de cele două antreprenoare pentru Pets&Cats.

Redăm ideile principale din interviu:

  • Andreea și Elena au învățat meserie „hands-on în salon”, de la colegii cu experiență, apoi au participat la diferite seminarii și workshopuri cu stiliști canini din străinătate.
  • Încă de la deschidere, Lofty Pets Academy înregistrează creșteri anuale ale vânzărilor de 25-30%.
  • Peste 90% dintre absolvenți au ales să lucreze în acest domeniu.
  • Aproximativ 60% dintre cursanții firmei au ales drumul antreprenoriatului.
  • Oamenii își imaginează că e mult mai ușor să faci grooming canin decât este în realitate. Stilistul trebuie să fie pregătit fizic și psihic, deoarece este un job care presupune muncă fizică intensă.

Interviul integral cu Andreea Darbouli și Elena Negrilă:

Reporter: Cu ce vă ocupați, exact, la Lofty Pets Academy? Oferiți și alte servicii pe lângă cursuri?

Andreea Darbouli: Lofty Pets înseamnă singura Academie din capitală ce formează specialiști și stiliști canini autorizați, dar este și un salon de coafor canin profesional, care reprezintă punctul de pornire al business-ului. Organizăm cursuri de inițiere, de calificare și specializări 1 to 1, adaptate la nevoile fiecărui stilist. Pentru începutul anului 2025 avem în plan o nouă structură care să susțină și mai mult cursanții hotărâți să-și deschidă o afacere în acest domeniu. Astfel, pe durata a șase luni, vor învăța inclusiv noțiuni elementare de business, marketing, management și branding, pentru a le oferi o bază cât mai solidă în antreprenoriat.

Elena Negrilă: Management, promovare, trainer.

Reporter: Cum v-a venit ideea acestei afaceri? Am citit pe Facebook că ați început în studenție.

Andreea Darbouli: Așa este, am intrat în contact cu pet grooming-ul în primul an de facultate, în anul 2009. Eram în căutarea unui job cu program flexibil, pe care l-am găsit într-un coafor canin și acolo am rămas până la finalizarea masteratului. Au fost cinci ani în care am acumulat experiență în poziția de stilist canin, dar în același timp aveam și o radiografie clară a acestui domeniu la noi în țară. Am văzut potențialul de creștere și am identificat nevoia de a oferi acest tip de serviciu într-o formă care să fie mult mai sănătoasă atât pentru patrupezi, cât și pentru familiile din care aceștia fac parte. Astfel, la finalizarea studiilor, am ales antreprenoriatul, iar din al doilea an de activitate am decis să deschidem academia, întrucât era o mare nevoie de profesioniști în acest domeniu.

Elena Negrilă: Cunoșteam foarte bine piața în momentul în care am deschis businessul în 2014 (activam deja de cinci ani în domeniu), știam care sunt oportunitățile, nevoile de creștere și ne-am asumat rolul de a educa profesioniști, dar și pet parents, din dorința mare de a oferi îngrijire de calitate prietenilor noștri patrupezi.

Reporter: De la cine ați învățat meserie?

Andreea Darbouli: Hands-on în salon, de la colegii cu experiență, apoi am participat la diferite seminarii și workshopuri cu stiliști canini din străinătate. Mulți dintre ei ne-au acceptat apoi invitația de a participa la evenimentele organizate de academia noastră, care susțin dezvoltarea continuă a cursanților și a altor colegi din domeniu.

Elena Negrilă: Acum 15 ani nu existau multe variante de studiu; acesta a fost și motivul pentru care am deschis ulterior o școală de formare. Am fost autodidacte și ne-am inspirat reciproc la început, apoi am fost norocoase să învățăm de la groomeri de top de peste tot din lume, ca Isabela Doblas Jones, Jose Tucupita și mulți alții, care de altfel ne-au trecut și pragul academiei în cadrul evenimentelor pe care le organizăm pentru comunitatea noastră.

Reporter: Cum au evoluat veniturile firmei în 2024 comparativ cu 2023?

Andreea Darbouli: Din fericire, încă de la deschidere înregistrăm creșteri anuale între 25-30%, iar oportunitățile de dezvoltare sunt numeroase.

Elena Negrilă: În 2024 am înregistrat o creștere de 30%. Anul trecut am dezvoltat un nou segment – de vânzare a produselor premium, hipoalergenice, atât pentru profesioniști, cât și pentru pet parents, iar numărul clienților și al cursanților a crescut și el.

CITEȘTE ȘI: INTERVIU Iulia Matei, medic dentist și voluntar la Clubul Câinilor Utilitari, despre poveștile maidanezilor aruncați de oameni la gunoi care ajung să salveze alte vieți / „Avem un parteneriat cu DSU și avem o rază în jurul Bucureștiului în care intervenim, un pic peste 100 km”

Reporter: Ce fac oamenii după ce termină cursul? Fac asta pentru a-și cosmetiza propriile animale sau doresc să înceapă o carieră în domeniu?

Andreea Darbouli: În cadrul cursului de inițiere, le oferim încă de la început posibile direcții de creștere. Perioada de trei săptămâni de practică zilnică le dă ocazia să înțeleagă dacă jobul de stilist canin le îndeplinește cu adevărat așteptările, iar peste 90% dintre ei au ales să lucreze în acest domeniu. Mulți dintre cei care vin la curs pentru a învăța să-și toaleteze propriile animale de companie decid să facă reconversie profesională și să transforme această pasiune în job.

Elena Negrilă: Își deschid salon, profesează sau nu. Majoritatea celor care vin la curs își doresc să facă reconversie profesională, să practice o meserie pe care o iubesc, să fie înconjurați preponderent de câini și să existe mai mult dinamism în ziua lor de lucru. Procentul celor care vor să își toaleteze câinii acasă este mai mic. Oamenii își caută un dream job și văd că este un domeniu în plină ascensiune peste tot în lume.

Reporter: Au devenit antreprenori în domeniu absolvenți ai cursurilor Lofty Pets Academy?

Andreea Darbouli: Aproximativ 60% dintre cursanți au ales drumul antreprenoriatului, devenind jucători relevanți, atât în țară, cât și în străinătate.

Elena Negrilă: S-au deschis zeci de saloane în România și în străinătate (Germania, Italia, Norvegia, Marea Britanie, Grecia) în urma absolvirii cursurilor noastre și asta ne bucură foarte mult, pentru că dorința care ne-a împins încă de la început este acum realitate. În cadrul cursului nostru, tratăm diferit cele două paliere și educăm tinerii stiliști canini să vadă diferența dintre a practica meseria în sine și antreprenoriatul. Credem că e de mare ajutor să aibă o viziune sănătoasă încă de la început.

Reporter: Care e cea mai grea parte în învățarea meseriei de stilist/frizer canin?

Andreea Darbouli: Cea mai grea parte poate varia de la o persoană la alta, dar există câteva aspecte care sunt în general provocatoare: tunsoarea capului și gestionarea comportamentului câinilor, deoarece necesită răbdare și practică intensă. De asemenea, stilistul trebuie să fie pregătit fizic și psihic, fiind un job care presupune muncă fizică intensă, implicând statul în picioare pentru perioade lungi și manipularea câinilor de diverse dimensiuni și niveluri de energie.

Elena Negrilă: Primul pas dificil apare odată cu dezidealizarea – [cursanții] își imaginează că e mult mai ușor decât este în realitate. Însă și pentru asta îi pregătim și îi susținem constant, la fiecare pas și manevră de lucru, ceea ce le dă încredere și face învățarea mai ușoară. Coordonarea, atenția distributivă, tehnica din foarfecă, acordajul la comportamentul câinelui și câștigarea încrederii acestuia sunt cele mai provocatoare aspecte ale meseriei. Structura noastră de curs, însă, preîntâmpină multe dintre dificultăți, pentru că noi deja am trecut prin ele și le cunoaștem îndeaproape.

Reporter: Care au fost provocările de la început, de pe parcurs și ce planuri de viitor aveți?

Andreea Darbouli: Principala provocare la început a fost necesitatea de a face lucrurile să funcționeze cu resurse financiare limitate. Acest aspect a presupus mult multitasking, apoi a intervenit nevoia de a crește o echipă de specialiști care să se alinieze valorilor noastre și să le reflecte în activitatea lor. Pe viitor, ne dorim să sprijinim cât mai multe persoane care aleg meseria de stilist canin, contribuind împreună la dezvoltarea acestui domeniu și oferind servicii profesionale care prioritizează sănătatea animalelor de companie.

Elena Negrilă: Cea mai mare provocare a fost să gestionăm îndeplinirea mai multor roluri în firmă și să creștem o echipă mare și coezivă. Ne dorim să ne extindem și să ajungem la cât mai mulți pet parents cu produsele noastre de îngrijire, întrucât susțin sănătatea prietenilor blănoși și scurtează timpul de îngrijire acasă.

Sursa foto: Lofty Pets Academy

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *