Metoda inovatoare prin care afli cât timp mai are de trăit câinele tău. Un studiu realizat de Universitatea de Stat din Carolina de Nord (SUA) propune un instrument inovator ce poate ajuta proprietarii și medicii veterinari să evalueze starea de sănătate a câinilor vârstnici și să ia decizii medicale bune, transmite Science Alert, care citează Frontiers in Veterinary Science. Acest instrument poate estima probabilitatea decesului unui câine în termen de șase luni, bazându-se pe o evaluare detaliată a sănătății și calității vieții animalului.
Cum îți dai seama cât mai are de trăit câinele tău
Natasha Olby, profesoară de gerontologie la NC State și coautoare a studiului, explică faptul că fragilitatea la oameni este asociată cu simptome precum pierderea forței, încetinirea mersului, scăderea în greutate și reducerea activității fizice. Toate acestea indică faptul că organismul începe să își piardă capacitatea de a funcționa la parametri optimi. Aceleași simptome pot apărea și la câini, dar până în prezent nu exista un instrument adecvat care să evalueze fragilitatea canină.
„La oameni, fragilitatea se corelează cu dizabilitatea și mortalitatea și avem instrumente pentru evaluarea fragilității la oameni”, susține Olby. „Totuși, acesta este un domeniu în curs de dezvoltare la câini și e nevoie de instrumente de screening care să poată fi aplicate cu ușurință”, mai spune experta.
„Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care medicii veterinari le primesc de la proprietarii care încearcă să decidă asupra tratamentelor pentru câinii în vârstă este: „Cât va trăi câinele meu?””, punctează Olby. „Dacă am putea dezvolta un fenotip care să prezică în mod rezonabil mortalitatea pe termen scurt, ar putea fi util pentru stăpânii care se confruntă cu luarea deciziilor de tratament”.
Instrument inovator pentru proprietarii de animale și medicii veterinari
Acum, noul instrument sub forma unui chestionar detaliat permite colectarea de informații legate de nutriția câinelui, nivelul de oboseală, slăbiciunea musculară, activitatea socială și mobilitatea. Dacă un câine prezintă deficiențe în trei din cele cinci domenii analizate, acesta este considerat fragil și are un risc de cinci ori mai mare de a deceda în următoarele șase luni.
Acest instrument reprezintă un progres important în domeniul gerontologiei veterinare, oferind o metodă practică pentru a monitoriza sănătatea câinilor vârstnici și a anticipa problemele majore.
„Este un instrument de screening ușor de utilizat, care nu necesită nicio muncă de laborator. Un medic veterinar poate evalua starea câinelui și a mușchilor cu o simplă palpare”, subliniază Natasha Olby.